Witam Was bardzo serdecznie, w dzisiejszym artykule chciałbym Wam wypisać kilka fajnych ciekawostek na temat Brazylii. Sam nie wiem ile ich będzie dokładnie, może ich być nawet z pięćdziesiąt. Jeśli artykuł Wam się spodoba chciałbym żebyście napisali coś od siebie pod nim. Źródło podam pod ciekawostkami. Zapraszam.
Ciekawostki:
1. Kraj ten jest około 27 razy większy od Polski.
2. Główną religią jest Katolicyzm: 63%.
3. Najwyższym szczytem jest Pico da Neblina, 2994 m n.p.m.
4. Najdłuższą rzeką jest Amazonka.
5. Średnia roczna temperatura wynosi 24°C.
6. Najpopularniejszy sport to piłka nożna, formuła 1.
7. Kraj ten zamieszkuje około 1 900 000 Polaków.
8. Najlepsza na świecie i najsmaczniejsza kawa jest produkowana w Brazylii, produkują 25% światowej podaży.
9. Jest tam największy las deszczowy świata – Amazonia.
10. Naukowcy szacują, że w Brazylii może być ponad cztery miliony gatunków roślin i zwierząt.
11. Jest tam jeden z nowych 7 cudów świata – posąg Chrystusa Odkupiciela, znajdujący się w Rio de Janeiro.
12. Nie jest niczym dziwne jak dziecko mieszka nawet całe życie z rodzicami.
13. Większość osób bierze ślub dopiero około 30 roku życia.
14. Prawie wszystkie transakcje są dokonywane za pomocą kart kredytowych.
15. W Brazylii mieszka ponad milion Azjatów.
16. Capoeira to brazylijska sztuka walki, mająca wiele elementów tańca.
17. Brazylia pięciokrotnie zdobyła Mistrzostwo Świata w piłce nożnej.
18. Jardim Gramacho jest to największe wysypisko na świecie, o powierzchni porównywalnej do 250 boisk piłkarskich. Dziennie zwożonych jest 8 000 ton śmieci z 6 pobliskich krajów.
19. W Sao Paulo 9 maja 2008 roku utworzył się najdłuższy korek na świecie, o długości około 265 km.
20. Bardzo dużo jest osób żebrzących. Proszenie o pieniądze nie jest wstydem, nawet jak się jest młodym i zdrowym.
21. W Brazylii nikt nie przywiązuje dużej wagi do punktualności. Zapraszając kogoś, trzeba się liczyć z tym, że może się spóźni o 2 godziny. Nawet wiadomości i seriale w telewizji zwykle zaczynają się 10-15 minut później niż jest podane w programie.
22. W kraju tym żyje gigantyczna ćma – Thysania Agrippia, której rozpiętość skrzydeł dochodzi do 30 cm.
23. W brazylijskim mieście Natal rośnie największe drzewo na świecie, którego obwód korony wynosi aż 500 metrów.
24. W pobliżu Sao Paulo znajduje się więzienie, w którym skazani mają możliwość skrócić długość wyroku jeżdżąc na rowerze stacjonarnym, który generuje prąd.
25. Catarina Migliorini sprzedała swoje dziewictwo za 780 tysięcy $. Otrzymane pieniądze przekazała na cele charytatywne.
26. Brazylijczyków zgromadziło majątek większy niż miliard amerykańskich dolarów.
27. W Brazylii osoba pełnoletnia średnio spożywa rocznie około 8,7 litra czystego alkoholu.
28. Z powodu niedożywienia cierpi 5 % społeczeństwa (około 10 270 000 osób).
29. Najniższa temperatura: -14 °C zmierzona została w Caçador.
30. Najwyższą budowlą w kraju jest ATTO-Tower w Vila de Balbina o wysokości 325 metrów.
Bonus 10 dań, których warto spróbować w Brazylii:
10 Coxinha (de galinha):
Rodzaj brazylijskiego krokieta. Panierowana i smażona w głębokim oleju przekąska (salgadinhos) składająca się z rozdrobnionego mięsa kurczaka, czasem też posiekanego ugotowanego jajka, pietruszki i cebuli. Nasza przewodniczka w Rio twierdziła, że bez tej przekąski nie może odbyć się żadne ważne brazylijskie przyjęcie. Trudno zweryfikować, ale na pewno na co dzień, bez problemu do kupienia na ulicy i w barach fast food. Coxinha sprzedawana jest na sztuki, pojedynczo lub w zestawach np. 6 szt → Cena: 3,5-6 R$ za 1 szt. (ok. 4-7 zł).
9 Panquecas com tapioca:
Naleśniki z tapioki czyli placki z mączki produkowanej z miękiszu bulw korzeniowych manioku. Bezglutenowa alternatywa dla naszych naleśników. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejsze brazylijskie wkłady to szynka i ser, mięso mielone, warzywa oraz na słodko: dżem z guawy, owoce i czekolada. Naleśniki można kupić na ulicy z wózka lub w tańszych barach → Cena: 10-15 R$ (ok. 12-18 zł).
8 Pao de Queijo:
Brazylijskie mini bułeczki serowe, w skład których wchodzi m.in tapioka i biały ser. Z zewnątrz chrupkie, w środku delikatne. Podawane na śniadanie, najczyściej w towarzystwie kajmaku (doce de leite).
7 Pastel:
Głęboko smażone cienkie ciasto wypełnione różnymi typami nadzienia. Najczęściej spotykane są z mięsem, warzywami lub na słodko z czekoladą i owocami. W Brazylii sprzedawane w fastfoodowych budkach → Cena: 10-15 R$ (ok. 12-18 zł).
6 Brigadeiro:
Brazylijska wersja czekoladowej trufli zawierającej duża ilość kajmaku i czekolady/kakao. Pierwsza okrągła czekoladka powstała w 1940 roku, przygotowana na na cześć brazylijskiego polityka i żołnierza Eduarda Gomes’a (brygadzisty alias brigadeiro) → Cena: 5 R$ (ok. 8 zł).
5 Romeu e Julieta:
Najpopularniejszy brazylijski deser, który w swojej najprostszej formie składa się z dość grubego plasterka białego sera (queijo minas) i pasty z gujawy (goiabada). W najsmaczniejszej wersji jest to serniczek z marmoladą z gujawy → Cena: 8-10 R$ (ok. 10-12 zł).
4 Sanduiche de carne:
W Brazylii polecam spróbować kanapek z wołowiną, zarówno w postaci suszonego mięsa, jak i roast lub corned beefu. Dodatkowo w Sao Paulo kultowym miejscem jest targ Mercado Municipal, na którym warto spróbować osławioną kanapkę z mortadelą → Cena: 22 R$ (18 zł).
3 Feijoada completa:
Danie narodowe i punkt obowiązkowy każdego wyjazdu do Brazylii. Feijoada to rodzaj gulaszu, w skład którego wchodzi czarna fasola i różnego rodzaju mięsa i podroby (np. wieprzowe ozory, uszy, golonka). Podaje się ja najczęściej z ryżem, sałatką i farofą (prażona i zasmażana mąka z manioku) → Cena: 35 R$ (ok. 45 zł).
2 Comida por quilo:
To nie danie, a styl jedzenia. Obiad na wagę, to idealne rozwiązanie w dość drogiej Brazylii. Można spróbować różnych dań, za naprawdę bardzo małe pieniądze. W typowym bufecie znajdziecie na pewno wołowinę, kurczaka, fasolę, ryż, frytki z manioku (mandioca frita), farofę (prażona mąka z manioku), czy typową brazylijską sałatkę salpicão → Cena: od 20-60 R$/kg (ok. 24-70 zł/za kg).
1 Churrasco:
Kulinarne przedsięwzięcie polegające na opiekaniu różnych gatunków mięs na wielkim grillu opalanym węglem drzewnym. Po ich przygotowaniu kelner roznosi gorące, przesycone dymnym aromatem mięsiwa między stołami i odcina spore kawałki wprost ze specjalnych szpad na talerze klientów. Taki styl podawania mięsa nazywa się “espeto corrido or rodízio” → Cena: 35 R$ (ok. 45 zł).
Źródła:
http://pattravel.pl/10-dan-ktore-warto-sprobowac-w-brazylii/
https://poznajnieznane.pl/ciekawostki-2/ciekawostki-panstwa-3/brazylia-ciekawostki/
Artykuł napisałem za pomocą tych dwóch źródeł. Te rzeczy, które wiedziałem z geografii napisałem od siebie. Dziękuje za uwagę