Skocz do zawartości

Zablokowane Nawałnica nad mym domem.

drenn

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony

Wczoraj przez Polskę przewinął się prawdziwy armagedon, który spustoszył nasze ziemie. Najmocniej dało się odrzuć pogodę w województwach Pomorskim, Kujawsko- Pomorskim oraz Wielkopolskim. Z tych wszystkich według licznych mediów najmocniej ucierpiał powiat Chojnicki, znajdujący się w woj. Pomorskim. Jako iż sam mieszkam w tym powiecie mogę potwierdzić że ogrom zniszczeń jest wielki: zalane garaże, domy, zniszczone samochody i przyczepki, wyrwane słupy wysokiego napięcia (nawet metalowe z dodatkowymi podporami) W pewnym momencie wiatr był tak silny, że deszcz zaczął lecieć poziomo! W wielu mieszkaniach woda przedostała się przez najmniejsze nawet szparki w oknach, zalewając mieszkania. Ja mam w tej chwili mokry dywan w pokoju oraz zacieki na ścianach. Rano znalazłem wywróconą do góry nogami przyczepę campingową, taka przyczepa waży jakieś 2 tony, jeśli nie więcej.

W niektórych miejscach padał grad wielkości piłek do tenisa.

Jednak najgorsze straty są w ludziach. Mamy tutaj 5 osób zabitych oraz jakieś 30 rannych. Do tego jest około 20 rannych osób z zastępów harcerskich, które trafiły do chojnickiego szpitala.

W tej piątce znalazły się dwie nastolatki z obozu harcerskiego, jedna miała 12 lat, druga 13 lub 14. Kolejna osoba to kobieta z Konarzyn na której dom spadło drzewo, które uszkodziło komin, a ten zaś przygniótł biedną kobietę. Kolejne dwie osoby to mężczyźni. O jednym wiadomo na 100% że rozbił zginął na polu campingowym w Swornychgaciach.  O drugim niestety nie wiem nic, gdyż jego ciało odkryto niedawno. Jedna rzecz łączy te wszystkie zgony: wszyscy zostali zabici przez połamane drzewa. W wielu miejscach Polski dało się odczuć pogodę, jednak to tutaj przeszło epicentrum tej tragedii.
W Nowej Cerkwi, z jeden z okolicznych lasów dosłownie w kilkanaście sekund zniknął z powierzchni ziemi. 

Po więcej szczegółowych informacji zapraszam do mniejszych portali informacyjnych.

Darmowy hosting zdjęć i obrazków
https://csowicze.pl/topic/48973-nawa%C5%82nica-nad-mym-domem/

A na facebooku pod komentarzami Polskich Lowcow Burz ciagle ludzie pisza ze wkoncu burze ida, nie beda upałow... Jedynie z czego nie zdaja sobie sprawy to jest to co buruze potrafia zrobic ...

A na facebooku pod komentarzami Polskich Lowcow Burz ciagle ludzie pisza ze wkoncu burze ida, nie bedzie upałow... Jedynie z czego nie zdaja sobie sprawy to jest to co burze potrafia zrobic ...

Edytowane przez KenyKappa
https://csowicze.pl/topic/48973-nawa%C5%82nica-nad-mym-domem/#findComment-234959

klimat się zmienia, w Ameryce to od lat maja na porządku dziennym, do nas teraz to samo dociera. Będzie tylko gorzej, wiec jedynie ubezpieczyć dobytek i czekać co bedzie, niestety...

aecf4912246ed990.png

https://csowicze.pl/topic/48973-nawa%C5%82nica-nad-mym-domem/#findComment-235144

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie