Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...


Recommended Posts

Siemanko, w dniu dzisiejszym zaproponuję Wam Gulasz cygański z placuszkami. Ten przepis był moją kartą przetargową :D aby zostać dopuszczoną do egzaminów zawodowych. Nie będę się dzisiaj rozpisywać tylko przejdźmy do rzeczy :).

 

Gulasz cygański z plackami ziemniaczanymi

 

Składniki na gulasz:

  • mięso wieprzowe bez kości (najlepiej łopatka) 300g
  • pietruszka 2szt
  • marchew 3szt
  • seler 1/4 szt
  • cebula 2szt
  • koncentrat pomidorowy 100g
  • woda do duszenia (tak aby przykryć mięsko)
  • kostka rosołowa (chyba, że masz rosół z poprzedniego dnia ;) tez się nada! nie ma co marnować!)
  • mąka pszenna około 40g
  • olej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona (do smaku)

Wykonanie:

1. Oczyszczamy warzywka

2. Warzywa korzenne kroimy w słupki (w przepisie jest dł. około 2,5cm szerokości około 0.5cm) cebulę w kostkę.

3. Mięso umyć, pokoroić w kostkę, oprószyć solą, mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

4. Przełożyć do garnka, zalać wodą, [jeżeli posiadacie rosół z poprzedniego obiadu może on zastąpić kostkę rosołową] dodać kostkę rosołową, UWAGA DUSIMY mięsko.

5. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażyć kolejno warzywa korzeniowe, cebulę i dodawać je do garnka z duszonym mięsem.

6. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy

7. Gdy gulasz będzie za rzadki dodajemy zawiesinę z mąki* i wody

8. Przyprawiamy do smaku

* najlepiej do zawiesiny będzie odrobina mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana) z wodą. Weź słoik i porządnie wytrząchaj aby grudek nie było.

 

Składniki na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki 500g
  • cebula
  • mąka pszenna 15g
  • jajko 1szt
  • sól do smaku
  • olej do smażenia,

Wykonanie placków ziemniaczanych:

1. Obieramy ziemniaki i cebulę z łupiny.

2. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce

3. Dodajemy jajko, mąkę, sól dokładnie mieszając

4. Usmażyć 3 placki na patelni o średnicy około 17cm.(czyli średnia)*

*Jeden placek na jedną porcję, placek rozlewamy na całą patelnię.

Smacznego <3

 

 

Jeżeli masz jakieś pytania co do przepisu, śmiało możesz do mnie napisać na PW :)

Dodana przez: Anka,

Zapomniałam dodać, że ten przepis jest na 3osoby.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.