Anka 96 Napisano 31 Sierpnia 2019 Popularny post Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Siemanko ! Na wstępie opowiem Wam skąd u mnie takie zamiłowanie do gotowania :). Moje zamiłowanie do gotowania zaczęło się w latach szkolnych a osobą, która mnie inspirowała i pokazała, że gotowanie nie jest męczarnią a przyjemnością, zabawą i kwintesencją smaku była moja Babcia. Niewielu z Was wie, że jestem z wykształcenia kucharką (tak posiadam dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe jak również doświadczenie w gastronomii). Uczęszczałam do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w samym sercu Warszawy. Spełniłam swoje marzenie lecz niestety los chciał inaczej skończyłam w handlu co nie zmienia faktu, że zaprzestałam gotować. Lubię bardzo eksperymentować w kuchni, próbować różnych przepisów wynalezionych z internecie. Udoskonalam przepisy na swój sposób (spróbujcie na prawdę niezła zabawa, czasami możemy zrobić siódme niebo dla swoich kubków smakowych!). Tutaj poznacie sprawdzone przez ze mnie przepisy i w miarę możliwości będę robiła zdjęcia aby Wam narobić smaka. Nie będę przedłużać swojego biadolenia . Zaczynajmy zabawę w Csowiskich kucharzy!! Poznajcie przepis na potrawę Bami Goreng Składniki: 200 g makaronu np. wstążki duża pierś z kurczaka (zamiast kurczaka można podać z krewetkami) mrożonka warzyw do dań chińskich (zamiast mrożonki mogą być warzywa pokrojone w paseczki: marchewka, por, papryka oraz kiełki fasoli mung,pędy bambusa) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli (wersja łagodniejsza, którą widzicie na zdjęciu jest zamieniona z kukurydzą). pół łyżeczki świeżo startego imbiru (alternatywą może być po prostu mielony imbir np. firmy Kamis) 3 łyżki stołowe (takie, którymi jecie zupy :D) sosu sojowego (jeżeli, chcecie aby Wasze Bami goreng było ciemniejsze użyjcie po prostu ciemnego ;)) do smaku kurkuma, sól i pieprz dymka ( może być szczypiorek) olej do smażenia (jaki preferujecie ja osobiście korzystam z oleju kokosowego) Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy i wycinamy co nam się w niej nie podoba. 2. Kurczaka kroimy w paseczki 3. Nacieramy mięso z sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Po tej czynności zostawiamy je w lodówce na min. 30 min. 4. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. 5. Rozgrzej olej [ najlepiej byłoby w woku ale z baku laku i kit dobry PATELNIA TEŻ SIĘ NADA :D!] wrzucając pokrojoną cebulę, chilli*, imbir i czosnek. Smażymy przez minutę (tak aby nie spalić!). 6. Dodajemy do posmażonej cebuli itd warzywa, ponownie podsmażając kilka minut 7. Na oddzielnej patelni podsmażamy kurczaka, którego marynowaliśmy. Wraz z makaronem kurczaczka dodajemy do podsmażonych warzyw. I jeszcze chwilę podsmażamy 8. Doprawiamy do smaku kurkumą, sosem sojowym, solą i pieprzem. *Wersja łagodniejsza zamiast chilli dodajemy kukurydzę[ kukurydzę dodajemy dopiero w momencie wrzucenia warzyw korzennych np. marchewki] ** Zdjęcie poglądowe Smacznego ** Mrs.Jessa , ShadoOw , Cookie! i 7 innych dodali reakcje 7 3 "Zanim padłeś, jeszcze ziemię przeżegnałeś ręką. Czy to była kula synku, czy to serce pękło?" -Krzysztof Kamil Baczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadoOw 1124 Napisano 31 Sierpnia 2019 Sponsor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Plusik! Anka dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrs.Fuksiara Napisano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Plusior! Fajna pasja, też bym chciała kurna gotować ;c Czekam na kolejne dania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kennnsiak; 430 Napisano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vixa 264 Napisano 31 Sierpnia 2019 VIP Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Wspaniale 👌 Anka dodał reakcję 1 "Jest jedno słowo, którym wszyscy powinniśmy kierować się jak regułą - wzjameność." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dixie Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Szczerze mówiąc wygląda to jak kurczak, makaron i warzywa na patelnie z biedronki. Szału nie ma, dvpy nie urywa. Ale za chęci napisania tego należą Ci się gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi