Moderator Impossible. Napisano 24 Grudnia 2023 Moderator Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 > ZUPA MIGDAŁOWA < Zupa migdałowa to danie kuchni polskiej, charakteryzujące się delikatnym smakiem i gładką konsystencją. W skład takiej zupy wchodzą: migdały, bulion, mąka, śmietana, jajko, cynamon, cukier, sól, pieprz. > POLEWKA WINNA Z SAGO < Polewka winna z sago ma delikatną i gładką konsystencję, podobną do kremu. Kluczowym elementem nadającym jej charakterystyczną strukturę jest sago. Sago to kuliste ziarna o wyjątkowej zdolności do absorbowania płynów, co sprawia, że nabierają one miękkiej, żelowej konsystencji podczas gotowania. W tej polewce winnej sago dodaje się do wywaru z wina czerwonego, co nadaje potrawie bogaty, głęboki smak. Dodatkowe składniki, takie jak skórka cytrynowa, cynamon, goździki, cukier i opcjonalny miód, wnoszą do dania różnorodność aromatów. Kiedy polewka jest gotowa, sago staje się przezroczyste i pęcznieje, a cała kompozycja uzyskuje jednolitą strukturę. Konsystencja jest lekka, ale jednocześnie sycąca, co sprawia, że danie jest idealne jako lekki początek posiłku lub deser > KARP NA SZARO < Nazwa "na szaro" odnosi się do koloru sosu, który otrzymuje się z gotowania karpia z dodatkiem warzyw, a nie z tradycyjnym pieczeniem czy smażeniem. Potrawa ta jest znana ze swojego delikatnego smaku i łagodności. Podczas przygotowywania karpia na szaro, ryba gotowana jest w wywarze warzywnym, często z dodatkiem cebuli, marchwi, selera i innych ziół. Gotowy karp podaje się z sosem, który uzyskuje się z tego wywaru, nadając mu szary kolor, stąd nazwa potrawy. Danie to ma ponad 600 lat tradycji. > SIEMIENIOTKA < To potrawa o delikatnej, galaretowatej konsystencji, która stanowi połączenie gładkości i miękkości, typowe dla potraw przygotowywanych z siemienia lnianego. Jej smak i konsystencja mogą być dostosowane do indywidualnych upodobań poprzez dodatki i proporcje składników. Do tej zupy dodaje się siemię lniane, mleko, owoce, orzechy lub rodzynki do dekoracji. > MOCZKA WIGILIJNA < Jest to słodki deser przygotowywany z maku i innych składników, takich jak miód, orzechy, bakalie, i przyprawy. Moczka ma swoje korzenie głównie w kulturze polskiej. Jest to potrawa charakterystyczna dla Śląska. źródła: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 Które z tych potraw jest wam znane? A może macie jakieś nietypowe potrawy występujące w waszym regionie? 4 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weteran flusha33 Napisano 24 Grudnia 2023 Weteran Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Bardzo ładna praca, a jeśli chodzi o jedzenie to jedyne co kojarzę stąd to ten "karp na szaro". O reszcie nie słyszałem :p Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużony moose` Napisano 25 Grudnia 2023 Zasłużony Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 U nas dziś pierwszy raz była jakaś potrawa, której nazwy nawet nie znam. Mak z wodą i rodzynkami i do tego jakieś drożdżowe mini kuleczki. Jakoś doprawione ale nie wiem czym. Nie próbowałam, bo rodzynki Ponoć kupę lat tego nie robili ;d Super artykuł 1 1 Oboje wiemy, że mogłabym rozerwać Cię na kawałki jednocześnie malując paznokcie. ♥ Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muskk. Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 jakbym mial takie cuda na wigilii to bym wolał zupke chinska ojebać 1 2 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP snuffy Napisano 25 Grudnia 2023 VIP Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Siemieniotkę jadłem jeszcze 2 lata temu. Dzięki za ciekawy akrtykuł. Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sponsor PRO Jax Teller Napisano 25 Grudnia 2023 Sponsor PRO Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Chciałbym spróbować kiedyś rosołu z kartoflami NO PAIN NO GAIN Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużony Gangsta Napisano 25 Grudnia 2023 Zasłużony Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 No skosztował bym takich dań lecz jednak wolę nic wymyślanego tylko coś „normalnego” Odważny, to nie ten kto się nie boi, ale ten który wie, że istnieją rzeczy ważniejsze niż strach. Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sponsor Jądro Renifera Napisano 25 Grudnia 2023 Sponsor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Zupa migdałowa jedynie wydaje się smaczna, a reszta to tak.. meszek.. Plusik za ciekawy artykuł Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/85813-zapomniane-potrawy-wigilijne/#findComment-409681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi