AgreSiV Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Składniki: 2 jabłka 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka) 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp. Wskazówki: Zamiast kroić na plasterki możemy jabłka zetrzeć na tarce. Przygotował: @ AgreSiV Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/65134-przepis-na-pyszne-racuchy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dixie Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Uwielbiam racuszki, mmm Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/65134-przepis-na-pyszne-racuchy/#findComment-344300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi