AgreSiV 23 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Składniki: 2 jabłka 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka) 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp. Wskazówki: Zamiast kroić na plasterki możemy jabłka zetrzeć na tarce. Przygotował: @ AgreSiV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dixie Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Uwielbiam racuszki, mmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi