Dzisiaj trochę o polskiej kuchni. Idealny artykuł dla osób, które lubią jeść. Myślę, że jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych czynności wykonywanych przez nas. W naszej kuchni widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie. Przez to często trudno określić stopień polskości danego dania. Dziś wypiszę tylko potrawy, które są tylko
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kluski Śląskie
Po samej nazwie możemy częściowo stwierdzić gdzie one królują. Kluski śląskie są tradycyjną potrawą na Dolnym oraz Górnym Śląsku. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz soli. Podaje się je głównie z mięsem, np. na górnym Śląsku z roladami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żurek
Żurek to jedna z najstarszych zup. Początkowo zwany był ,,barszcz biały'' i żywili się nim głównie ludzie na wsiach. Z czasem żurek stał się jedną z najpopularniejszych zup. Jest to zupa,
która stała się tradycją wielkanocną. Przygotowuje się go na wywarze warzywnym lub mięsnym. Podstawą tej zupy jest zakwas, najzdrowszą jego wersją jest zakwas własnej roboty.
Tradycyjnie żurek podaje się z kiełbasą, często też z jajkiem, ale to w zależności od upodobań danej osoby.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rosół
Rosół to zupa przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym. Najczęściej sporządza się go z drobiu, a rzadziej z wołowiny lub baraniny. Głównie podaje się go z makaronem lub/i z ziemniakami. Na bazie rosołu gotuje się większość innych zup. Zupa ta jest najpopularniejszą w Polsce, na pewno większość z Was ją uwielbia. Ja sama jestem fanką rosołku, a szczególnie tego od babuni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czernina
Czernina to zupa nienawidzona przez wielu ludzi. Ja też jej nie jadam, bo obrzydzają mnie składniki, z których jest robiona. Przyrządzana jest z rosołu i krwi kaczki, gęsi lub królika, rzadziej prosięcia. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet. Dodaje się do niej także syrop ze śliwek lub gruszek w occie. Chłopie, jeśli dostaniesz tę zupę (czarną polewkę) u rodziców swojej dziewczyny to wiedz, że nie wydadzą Ci jej za mąż.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Flaki
Flaki do tradycyjna potrawa mięsna w formie zupy. Jej głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w cienkie paski fragmenty żołądka wołowego. Zupa ta należała do ulubionych potraw Władysława Jagiełły.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pampuchy
Pampuchy to kluski na parze. Wyrabia się je z ciasta drożdżowego. Gotowe pampuchy mają konsystencję pulchną i sprężystą. Podaje się je na słono/słono w zależności od upodobań człowieka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bigos
Bigos to polska potrawa z kapusty i mięsa. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą, podaje się z pieczywem oraz wódką czystą lub wytrawną ziołową. Myślę, że każdy z Was zna dobrze tą potrawę.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kotlet mielony
Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Doprawia się mięso do smaku solą i pieprzem. Kotlety mielone można wykonać również z mięsa drobiowego.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makowiec
Makowiec to tradycyjne polskie ciasto, najczęściej pieczone na Wigilię oraz Wielkanoc. Ciasto te przekładane jest masą ze zmielonego maku, cukru/miodu i często też bakalii.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kto zgłodniał czytając o tych potrawach?
Jakie macie swoje ulubione potrawy polskie? Ja jak dowiedziałam się, że kotlet schabowy nie jest z Polski to byłam w szoku.
źródła: klik klik klik klik klik klik klik klik klik