Junior Admin Impossible. Napisano 22 Grudnia 2022 Junior Admin Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Witam Praca głownie inspirowana na materiale strony ciekawostki.online | evital.pl Niektóre wątki ujęte w cudzysłowie zostały zacytowane z strony autora. Płynne złoto Sezon jesienny oficjalnie uważam za otwarty, choć czasem za oknami mamy przebłyski słońca i ciepła, to co raz bliżej do zimy. Jest to dobry czas, żeby poruszyć temat płynnego złota - miodu. Każdy miód widział, zna i smakował, pora zatem rozszerzyć wiedzę na jego temat. Produkcja miodu Nikogo tutaj nie zdziwię, jeśli napiszę, że miód produkowany jest przez pszczółki w ulu. W ulu o standardowym rozmiarze powstaje 15-45 kg miodu rocznie. Do produkcji 1 kilograma miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 milionów kwiatków. Przez całe życie... Taki mały owad a tyle pracy. Jedna pszczoła podczas całego swojego życia produkuje około jedną łyżeczkę. Czyli jeden średniej wielkości słoik, to praca około stu pszczół. Starożytny Egipt "W starożytnym Egipcie wykorzystywano go także jako kosmetyk, afrodyzjak, a nawet środek do balsamowania zwłok. Ponoć Kleopatra, aby zachować młodość, zażywała kąpieli w mleku i miodzie." Krystalizacja miodu Często w domach powstają mity, głównie od osób starszych, które twierdzą, że jeśli miód się krystalizuje to nie jest on pochodzenia naturalnego. Ta informacja jest oczywiście bzdurą i zaprzecza prawdę, ponieważ krystalizacja miodu jest zjawiskiem normalnym. Miód krystalizuje się po 3-4 miesiącach. 12 miesięcy w stanie płynnym będzie miód spadziowy i akacjowy. "Dożywotni produkt" Miód zalicza się do produktów, które nie mają daty ważności. Oznacza to, że możesz zachować miód swoim przodkom a on nawet po 40 latach będzie dobry. Jeśli jest przechowywany w odpowiednich warunkach, zdatny będzie do spożycia przez tysiące lat. Kaloryczność Składa się on głównie z węglowodanów (cukrów), które stanowią aż 75% wszystkich jego składników. Nie za co się dziwić zatem, że jedna łyżeczka miodu zawiera 18 kalorii więcej niż cukier trzcinowy. Jest bardzo kaloryczny a jednak spożywanie go w rozsądnych ilościach pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Zdrowotne właściwości Dowody w tym kierunku sięgają starożytnej Mezopotamii. Może dlatego już od najmłodszych lat słyszymy, że miodek pomaga na bolące gardełko. "Płynne złoto działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie łupieżu, wrzodów i alergii oraz przyspiesza regenerację organizmu po wyczerpującej pracy. Regularne spożywanie korzystnie wpływa na rozwój fizyczny i psychiczny dzieci." Kosmetologia Ph miodu, zbliżone jest do Ph ludzkiej skóry. Dzięki tematu używanie miodu bezpośrednio na skórę, znacznie ją wygładzi, zadziała przeciw zapalnie, rozjaśniająco czy zmiękczająco naskórek. Miód wykorzystywany jest w kosmetologii, na jego podstawie tworzone są: kremy do twarzy, balsamy, szampony i odżywki do ciała. źródła: 1 | 2 2 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/80550-ciekawostki-mi%C3%B3d/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EliteSpartaN. Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 +1 za udostępnienie. Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/80550-ciekawostki-mi%C3%B3d/#findComment-378426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi