Skocz do zawartości
FAME MMA 21 - ZGARNIJ PSC ×

Zablokowane Ciekawostki - Miód


Flaszka.

Rekomendowane odpowiedzi

395934306_Ciekawostkiomiodzie.gif.0550d07bbe75d075d66aa5a7cf61ebbe.gif

Witam :pepelove:
Praca głownie inspirowana na materiale strony ciekawostki.online | evital.pl
Niektóre wątki ujęte w cudzysłowie zostały zacytowane z strony autora. 
uwu4.png.3582f5238c12bd4a96977792234d498d.png

Płynne złoto
Sezon jesienny oficjalnie uważam za otwarty, choć czasem za oknami
mamy przebłyski słońca i ciepła, to co raz bliżej do zimy. Jest to dobry
czas, żeby poruszyć temat płynnego złota - miodu. 
Każdy miód widział, zna i smakował, pora zatem rozszerzyć wiedzę na jego temat.

Produkcja miodu
Nikogo tutaj nie zdziwię, jeśli napiszę, że miód produkowany jest przez pszczółki w ulu.
W ulu o standardowym rozmiarze powstaje 15-45 kg miodu rocznie. 
Do produkcji 1 kilograma miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z około
4 milionów kwiatków. 
 
Przez całe życie...
Taki mały owad a tyle pracy. Jedna pszczoła podczas
całego swojego życia produkuje około jedną łyżeczkę.
Czyli jeden średniej wielkości słoik, to praca około stu pszczół.


180+ Miód Tapety HD | Tła

Starożytny Egipt 
 "W starożytnym Egipcie wykorzystywano go także jako kosmetyk, afrodyzjak, a nawet środek
do balsamowania zwłok. Ponoć Kleopatra, aby zachować
młodość, zażywała kąpieli w mleku i miodzie."

Krystalizacja miodu
Często w domach powstają mity, głównie od osób starszych, które twierdzą,
że jeśli miód się krystalizuje to nie jest on pochodzenia naturalnego.
Ta informacja jest oczywiście bzdurą i zaprzecza prawdę, ponieważ krystalizacja
miodu jest zjawiskiem normalnym. Miód krystalizuje się po 3-4 miesiącach.
12 miesięcy w stanie płynnym będzie miód spadziowy i akacjowy. 


"Dożywotni produkt"
Miód zalicza się do produktów, które nie mają daty ważności. Oznacza to, że możesz
zachować miód swoim przodkom a on nawet po 40 latach będzie dobry.
Jeśli jest przechowywany w odpowiednich warunkach, zdatny będzie do spożycia przez
tysiące lat. 

Sekrety miodów – gatunki, właściwości, ciekawostki | RegioDom

Kaloryczność
Składa się on głównie z węglowodanów (cukrów), które stanowią aż 75% wszystkich
jego składników. Nie za co się dziwić zatem, że jedna łyżeczka miodu zawiera 18 kalorii więcej
niż cukier trzcinowy. Jest bardzo kaloryczny a jednak spożywanie go w rozsądnych
ilościach pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

Zdrowotne właściwości
Dowody w tym kierunku sięgają starożytnej Mezopotamii. Może dlatego już
od najmłodszych lat słyszymy, że miodek pomaga na bolące gardełko. 
"Płynne złoto działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny,
wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie łupieżu, wrzodów i alergii oraz
przyspiesza regenerację organizmu po wyczerpującej pracy. Regularne spożywanie
korzystnie wpływa na rozwój fizyczny i psychiczny dzieci."

Kosmetologia
Ph miodu, zbliżone jest do Ph ludzkiej skóry. Dzięki tematu
używanie miodu bezpośrednio na skórę, znacznie ją wygładzi, zadziała przeciw
zapalnie, rozjaśniająco czy zmiękczająco naskórek. 
Miód wykorzystywany jest w kosmetologii, na jego podstawie tworzone są: 
kremy do twarzy, balsamy, szampony i odżywki do ciała. 

uwu4.png.3582f5238c12bd4a96977792234d498d.png

źródła: 1 | 2

pandzia.gif.350922013b8700d11f0341c11910407f.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie