Skocz do zawartości

Zablokowane [Artykuł] Fobie

Luvvka

Rekomendowane odpowiedzi

FOBIE.png

------- Co to są te "Fobie"? -------

Fobie to zaburzenia lękowe, które wykluczają nas z całkowicie normalnego funkcjonowania w społeczeństwie. Każdy człowiek ma inne fobie, z którymi musi walczyć całe życie lub jakąś jego część. Czy zdarzają się ludzie bez jakichkolwiek fobii? Możliwe, ale na pewno jest to zdecydowana mniejszość ludzi. Ludzie często śmieją się z fobii innych ludzi, kiedy oni sami mają własne fobie.

fobia-strach-772x515.jpg

------- Rodzaje Fobii -------

Najczęściej powtarzające się fobie:

* Zoofobia: lęk przed zwierzętami.

* Akrofobia: lęk wysokości.

* Klaustrofobia: lęk przez zamkniętymi, ciasnymi pomieszczeniami.

* Aerofobia: lęk związany z lataniem, np. samolotem.

* Hydrofobia: lęk przed wchodzeniem do wody.

* Dentofobia: lęk przed dentystą.

* Kancerofobia:  lęk przed chorobami.

* Hematofobia: lęk przed widokiem krwi.

* Astrafobia: lęk przed burzą, piorunami i błyskawicami.

* Fobia społeczna: lęk wywołany obecnością innych ludzi.

fobie (1).png

------- Cytaty związane z fobiami -------

,,Agorafobia odziera człowieka z godności i z życia." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

,,Agorafobia naprawdę nie musi być chorobą przeżywaną w totalnym osamotnieniu i niezrozumieniu. Można ten stan zmienić, uświadamiając społeczeństwu, na czym polega." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

,,Strach jest w życiu potrzebny.
Wyzwala odruchy zapewniające bezpieczeństwo.
Ale pomiędzy strachem a lękiem jest niewidzialna krawędź" ~
 Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

Homofobia uderza również w mężczyzn heteroseksualnych, w ich wzajemne relacje, a w końcu uderza we wszystkich. ~ Tomasz Basiuk, Homofobia po polsku

Nie śmierci się boję, lecz życia. Jak daleko sięgnę pamięcią, zawsze ono wydawało mi się niezgłębione i przerażające. Moja niezdolność do włączenia się w nie. Następnie strach przed ludźmi, jakbym należał do innego gatunku. Zawsze odczucie, że moje interesy w żadnym punkcie nie pokrywają się z ich interesami. ~ Emil Cioran, Zeszyty 1957-1972

,,Nie lubię węży. Od czasu mojego sławnego pojedynku z Pytonem mam fobię na punkcie łuskowatych gadzich potworów.(zwłaszcza jeśli włączyć do tej grupy moją macochę, Herę. BUM!)." ~ Rick Riordan, Mroczna przepowiednia

------- Najdziwniejsze Fobie -------

* Heksakosjoiheksekontaheksafobia - lęk przed liczbą 666. Wg Apokalipsy św. Jana jest to liczba Bestii. Pierwszym rzutem oka z tej nazwy nie da się nic wyczytać.

* Colligafobia – lęk przed pakowaniem.

* Emetofobia -  lęk przed wymiotowaniem i osobami, które wymiotują. Lęk ten z biegiem czasu może doprowadzić do zaburzeń odżywiania.

* Pekkatofobia – lęk przed zgrzeszeniem 

* Duxofobia – lęk przed szefem. 

* Uxorfobia - lęk przed żoną. 

* Gamofobia - lęk przed związkiem małżeńskim. 

Kaligynefobia - lęk przed pięknymi kobietami. Mężczyźni stresują się nawet przy wymianie kilku słów/zdań.

------- Fobie znanych artystów -------

Woddy Allen, czyli człowiek z największą ilością fobii: eosofobia (strach przed światłem słonecznym lub świtem), pedofobia ( lęk przed dziećmi), kancerofobia (lęk przed zachorowaniem na raka), agorafobia (lęk przed otwartą przestrzenią, przed tłumem.)

Sara James: klaustrofobia (strach przed małymi pomieszczeniami), megalofobia (strach przed dużymi przedmiotami),  hydrofobia (lęk przed wodą)

Keanu Reeves:  nyktofobia (patologiczny lęk przed ciemnością)

Pamela Andreson:  ejsoptrofobia (patologicznym lękiem przed własnym wizerunkiem)

Johnny Depp: koulrofobia (lęk przed klaunami)

Cameron Diaz: mizofobia (patologiczny lęk przed byciem brudnym, pokrytym bakteriami)

A ty masz jakieś fobie?

źródła: klik, google grafika, klik klik klik klik

https://csowicze.pl/topic/76792-artyku%C5%82-fobie/

• Sponsor
  W dniu 5.04.2022 o 18:28, Luvvka napisał:

Kaligynefobia - lęk przed pięknymi kobietami. Mężczyźni stresują się nawet przy wymianie kilku słów/zdań.

Rozwiń  

Oooo to ja na to cierpię chyba :kekw: 
W końcu coś ruszyło w tej redakcji :pogchamp: masz serducho :pepelove: 

ringo.png
xd.jpg.0bb1eabc3eaf7fded24fb10f1ed1584a.

https://csowicze.pl/topic/76792-artyku%C5%82-fobie/#findComment-360572

• Donator

Ciekawy jestem czy istnieje taka fobia, gdzie człowiek lękałby się bycia takim jak inni. Nie chodzi tu o wygląd czy zachowanie, lecz o sukcesy i zdolności. Jeśli tak to powoli zaczyna mnie ona gonić :haha: Swoją drogą artykuł na + bo zawsze się coś dzieje :D A no i szkoda, że te tematy nie są poruszane załóżmy w szkołach :/ Już to byłoby milion razy bardziej ciekawe niż inne rzeczy, które swoją drogą mało mi się przydają w życiu :pepecute:

xsygna.gif.66ebbf00f9e26ca055baabe2ac67c1c2.gif.0e8a58ac9c163a6380034d5317c162b2.gif

https://csowicze.pl/topic/76792-artyku%C5%82-fobie/#findComment-360585

• Zasłużony

Dobre wykorzystanie źródeł, napisane tak by nawet idiota mógł zrozumieć. Estetyka również zrobiła swoje. 

W dniu 5.04.2022 o 18:28, Luvvka napisał:

A ty masz jakieś fobie?

Rozwiń  

Nie mam lub nie wiem o ich istnieniu.

Darmowy hosting zdjęć i obrazków
https://csowicze.pl/topic/76792-artyku%C5%82-fobie/#findComment-360605

• Weteran
  W dniu 5.04.2022 o 20:42, Devaz napisał:

Praca nie wybiega niczym poza to co można znaleźć w kilka chwil w internecie. Jednak jak widać nasi redaktorzy nawet na to nie mają czasu. Plus za chęci oraz aktywność. Czekam na dalszy rozwój. 

Rozwiń  

Nie trzeba było opuszczać redakcji :kekw: a nie wielkie czepianie się teraz, dziewczyna chciała dobrze i jej to wyszło. Artykuł który tutaj powstał ma dobry odbiór wśród innych użytkowników więc na duży + :D a temat ciekawy!

https://csowicze.pl/topic/76792-artyku%C5%82-fobie/#findComment-360871

• Klusia zablokował ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Color format