Gość Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości. Gofr z nutellą, cukrem pudrem, dżemem a może takie pachnące karmelem, gorące, chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane owocami, wśród których prym wiodą truskawki? Jakie gofry i z czym lubicie?? Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 24 minut Liczba porcji: 12 gofrów Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju - 80 g 3 średnie jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru szczypta soli Przepis: Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste (będzie to trwało jedną do dwóch minut). Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę. Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo. Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany czy wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również zrobią się miękkie. Słodkiego dnia! Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/67758-dzie%C5%84-gofra/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najlepszy Strzelec Luis Enrique Napisano 25 Marca 2021 Najlepszy Strzelec Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To czekam aż mi zrobisz haha Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/67758-dzie%C5%84-gofra/#findComment-322476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrs.Fuksiara Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Do takich rzeczy masz dział odpowiedni Gdzie wstawiasz przepisy i tak dalej Pyszny przepis :x Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/67758-dzie%C5%84-gofra/#findComment-322579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dixie Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Ale bym se zjadła takiego gofra z bitą śmietaną Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/67758-dzie%C5%84-gofra/#findComment-344305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi