Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gofr.jpg.55df02688ca8d74c4272c0322892a91d.jpg

 

25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra ;P
Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości.

Gofr z nutellą, cukrem pudrem, dżemem a może takie pachnące karmelem, gorące, chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane owocami, wśród których prym wiodą truskawki?

Jakie gofry i z czym lubicie?? 

 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 24 minut
Liczba porcji: 12 gofrów

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju - 80 g
3 średnie jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
szczypta soli

Przepis:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste (będzie to trwało jedną do dwóch minut). Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę. Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo. 

Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany czy wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również zrobią się miękkie. 
 

d.jpg.2d9ef5d631d6d71b02740e8e02d2bf61.jpg

 

n.jpg.91ad6eeb1048e9cb2cd15c86a60a7162.jpg

 

b.jpg.b6a17de4e765d4e2fc3425f3365be6da.jpg

 

 


Słodkiego dnia!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...