Gość Napisano 30 Października 2019 Udostępnij Napisano 30 Października 2019 (edytowane) Witam ponownie! Na prośbę mojego ukochanego psiapsi @ Mr.DeLewstawiam dziś przepis na zdrową pizzę wegetariańską! Oczywiście ze składnikami możecie kombinować na milion sposobów, np. możecie zrobić mięsną wersję z kurczakiem, bekonem czy z czym sobie jeszcze zamarzycie. Ja zdecydowałam się na wersję bezmięsną, nie miałam ochoty na kurczaka, jestem semiwegetarianką, więc inne mięsiwo nie wchodziło w grę, a żeby dostarczyć trochę protein po treningu to kuraka zamieniłam na świeżego łososia, który w towarzystwie sera feta i szpinaku komponował się wyśmienicie i zaspokoił moje kubki smakowe. Składniki (na pizzę 28cm): Ciasto: 80g mąki orkiszowej/pełnoziarnistej/pszennej (ja zawsze robię z mąki orkiszowej, ponieważ zawiera dużo błonnika przez co jest bardziej syta oraz witaminy B, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie jak i pozytywne funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto mąka orkiszowa działa na nasz organizm jak naturalny antybiotyk, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zmianom nowotworowym.) 10g (jedna stołowa łyżka) oliwy z oliwek/oleju rzepakowego (polecam oliwę z oliwek o smaku czosnkowym) 3g (pół łyżeczki) drożdży w proszku lub 10g (łyżeczka) świeżych drożdży 50 ml letniej wody Sos: 60g sosu pomidorowego z Ricottą (dostępny w biedronce) lub 60g pomidorów z puszki ulubione przyprawy (ja postawiłam na bazylię, oregano i czosnek) Dodatki: 100g wędzonego łososia 40g sera feta 150g mrożonego szpinaku 30g kukurydzy konserwowej Wykonanie: Wykonanie naszej pizzy zaczynamy od ciasta, ponieważ musi ono postać w ciepłym miejscu, pod przykryciem co najmniej 30 min. 1) Przesypujemy mąkę do miski, dodajemy oliwę i sól oraz letnią wodę. Zagniatamy ciasto, jeżeli okaże się zbyt suche i nie powstanie z niego jednolita masa to dodajemy troszkę wody. Po paru minutach wszystkie składniki powinny połączyć się w jedną całość. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce np. na grzejnik i przykrywamy je jakąś szmatą. 2) Gdy nasze ciasto na pizzkę spokojnie rośnie w tym czasie możemy przygotować nasz szpinak: wrzucamy szpinak na patelnię z olejem i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy troszkę się rozmrozi dodajemy ser fetę i całość mieszamy, aż do połączenia się składników. 3) Jeżeli minęło 30 minut bierzemy nasze ciasto w ręce i zaczynamy miętosić tak, aby powstał nam cienki, okrągły placek, który powinien zmieścić się na naszej formie/blaszce (wcześniej musimy posmarować ją olejem, aby nasze ciasto nie przywarło). 4) Na rozgniecione wcześniej ciasto rozprowadzamy sos pomidorowy, a następnie kładziemy wszystkie pozostałe składniki. 5) Pizzę pieczemy w 180-220 stopniach (zależy od piekarnika) ok 15 min. Czekam na zdjęcia waszych pizz! bon appétit Edytowane 30 Października 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57050-wegetaria%C5%84ska-pizza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP M4CI3K Napisano 22 Grudnia 2019 VIP Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 fajna ale jak dla mnie musi być mięcho a szpinak jak już to tylko świeży Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57050-wegetaria%C5%84ska-pizza/#findComment-278253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szef Terrorist Napisano 22 Grudnia 2019 Szef Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Wege pizza? No nie wiem czy to dla mnie aleale wygląda fajnie na zdjęciach. WIĘCEJ O MNIE --> TUTAJ <-- Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57050-wegetaria%C5%84ska-pizza/#findComment-278327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dixie Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Spoko to wygląda. Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57050-wegetaria%C5%84ska-pizza/#findComment-344298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi