Skocz do zawartości
3

Informacje o użytkowniku

Postów

344

Rejestracja

Czas online

20h 32m 49s

Ostatnia wizyta

Wygrane w rankingu

3

Dotacje

588.55 PLN

Inne grupy

  Użytkownik VIP

Sponsor PRO

Użytkownik przekazał powyżej - 500 zł

VIP

Użytkownik należy do grupy VIP

Ostatnia wygrana Ragnarok w dniu 28 Maja 2024

Użytkownicy przyznają Ragnarok punkty reputacji!

4 obserwujących

O Ragnarok

  • Urodziny 01/03/1992

Informacje Profilowe

  • Lokalizacja
    Katowice
  • Płeć
    Mężczyzna
  • Hobby
    Zwiastun konca forum
  • Ulubiony Mod
    ★ CS 1.6 ★

Kontakt

  • Discord
    x

Ostatnie wizyty

3800 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Ragnarok

  1. Widze ostatnie zmiany na DD2 sie udały i przywrocenie klasyka poszlo zgodnie z planem  teraz classic nie tylko z nazwy ale i juz "klasycznie" nikt  na nim nie gra :kekw: ~Ragnarok sieci 

  2. Olbrzym idzie.. classic [*] 2024 :kappa:  

    1. Ragnarok

      Ragnarok

      chyba jednak olbrzym idzie :nunu:

  3. cs
  4. mialem wszystkie flagowe najlepsza jakosc po podkreceniu w programie to logitech
  5. na kazdym kroku bede bronil normlanosc a dojezdzal dewiacje, choroby psychiczne sie leczy a nie wywleka na czatboxie i tyle mam do powiedzenia. Mozesz mnie zglaszac, cenzurowac ja i tak sie nie zmienie bo takie mam wartosci. podpisano normalny czlowiek
  6. cwiczyc na silowni
  7. Bigos

    Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz coś zmienić, z czegoś zrezygnować lub dokupić jakąś przyprawę.

    Do duszenia bigosu polecam użyć garnka emaliowanego, żeliwnego emaliowanego lub garnka z mocną i nieprzywierającą powłoką o pojemności minimum siedmiu litrów. Nie używamy zaś garnków aluminiowych.

    Mój przepis na bigos domowy zawiera w składzie bardzo dużo mięsa. Zdaję sobie sprawę z tego, że większość z Was nie daje do bigosu tak dużej ilości mięs i wędzonek. Ja daję... ale jeśli Wy chcecie ograniczyć ilość mięsa w bigosie, to śmiało możecie zrezygnować np. z dodatku surowego schabu lub boczku oraz np. z boczku surowego wędzonego lub parzonego wędzonego. W bigosie będzie wówczas mniej mięsa, ale reszta składników (również przyprawy) pozostaje bez zmian.

    Bigos, 1
     Krok 1: Namocz grzyby

    Szykowanie bigosu zacznij od namoczenia suszonych grzybów. 80 gramów suszonych grzybów, to trochę więcej niż dwie garście grzybków. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody... może być woda z kranu. 

    Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. 

    Namocz grzyby

    Różnicę widać od razu. Woda zrobiła się ciemna, a grzyby ładnie napuchły. 
    Namocz grzyby

     Krok 2: Posiekaj grzyby

    Odcedź grzyby z wody, ale wody nie wylewaj. Wodę z moczenia grzybów dodajemy potem do bigosu. Odcedzone grzyby posiekaj na drobne paski. 

    Posiekaj grzyby

     Krok 3: Zacznij od kapusty kiszonej

    Dwa kilogramy kapusty kiszonej odciśnij dokładnie z wody a następnie posiekaj. Kapustę umieść w garnku. Wlej dwie i pół szklanki zwykłej wody z kranu lub wody filtrowanej (mniej lub więcej, ale tyle, by przykryć wodą kapustę). Kapusta kiszona z mojego przepisu będzie idealna o bigosu. 

    Porada: Je nie płuczę kapusty kiszonej, ale odciskam ją ze słono kwaśnej wody. Dla mnie to taki kompromis smakowy. Jeśli wolisz bardziej kwaśny bigos, to nie odciskaj kapusty z wody. Jeśli zaś lubisz bigos bardzo łagodny, to możesz odciśniętą w wody kapustę kiszonką jeszcze dodatkowo przepłukać w zimnej wodzie i raz jeszcze odcisnąć. Zawsze polecam też najpierw sprawdzić smak kiszonej kapusty, bowiem jedne są mniej kwaśne i słone a inne bardziej. 

    Zacznij od kapusty kiszonej

     Krok 4: Dodaj kapustę białą

    Małą główkę białej kapusty lub też pół większej główki (łącznie jeden kilogram) posiekaj i umieść na sitku w zlewie. Sparz kapustę wrzątkiem z czajnika. Sparzoną kapustę umieść w garnku razem z kapustą kiszoną. Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj całość a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by kapusty tylko lekko mrugały. Gotuj je tak przez godzinę pod przykrywką. 

    Porada: Jeśli chcesz zrobić bigos wyłącznie z użyciem świeżej kapusty (główka kapusty "słodkiej") z pominięciem kapusty kiszonej, to wystarczy, że do bigosu dodasz około jednego kilograma tartych na tarce, kwaśnych i twardych jabłek. Np. na dwa kilogramy kapusty dajemy jeden kilogram jabłek. Jabłka dodajemy wówczas pod koniec szykowania bigosu. 

    Dodaj kapustę białą

     Krok 5: Przygotuj mięsa

    W trakcie gotowania się kapusty przygotuj mięso. Surowe mięsa pokrój na małe kawałki: 500 g łopatki wieprzowej, 300 g łopatki wołowej, 500 g schabu wieprzowego od karku, 500 g boczku surowego bez skóry. Przygotuj też 50 g smalcu wieprzowego.

    Im więcej różnych mięs, tym bogatszy smak bigosu. Jak jednak wspomniałam wcześniej, możesz śmiało zrezygnować nawet z połowy mięs. Wówczas wszystkie inne składniki dajemy w tych samym ilościach. Jeśli zaś masz dostęp do dobrej jakości dziczyzny (mięso z dzika, sarny, kaczki lub zająca), to polecam zrezygnować np. ze schabu wieprzowego, na rzecz dziczyzny. 

    Przygotuj mięsa

     Krok 6: Gotuj bigos

    Smalec roztop na dużej patelni a następnie wyłóż też razem wszystkie rodzaje pokrojonego mięsa. Mięso podsmażaj tak na średniej mocy palnika przez 40 minut. Co kilka minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. 

    Po godzinie gotowania kapustę razem z wodą przełóż do bardzo dużego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 1 goździk, 2 ziarna jałowca. Wlej też wodę, która została z moczenia grzybów (jeśli nie jest gorzka) oraz dodaj posiekane grzyby. Dokładnie wszystko wymieszaj.

    Porada: Do bigosu możesz też śmiało dodać (oprócz wyżej wymienionych przypraw) gotową mieszankę przypraw do bigosu. To dobry sposób na doprawienie bigosu, gdy brakuje nam np. jałowca lub goździków. W gotowych mieszankach zazwyczaj je znajdziecie. Wystarczy jedna saszetka o wadze 20 gramów. Jeśli zaś dysponujesz wyłącznie mieszanką przypraw, to możesz dodać do 40 gramów mieszanki przypraw do bigosu. 

    Gotuj bigos

     Krok 7: Dodaj mięsa

    Kolejno dodaj też podsmażone na patelni mięso. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką. Bigos gotuj cały czas na bardzo małej mocy palnika. Mieszaj, by się nie przypalił. 

    Dodaj mięsa

     Krok 8: Podsmaż cebulę z boczkiem

    Na samym końcu przygotuj cebule oraz wędzonki. Potrzebujesz dwie duże cebule, po 150 gramów boczku wędzonego surowego i parzonego oraz 180 g kiełbasy myśliwskiej podwędzanej. W pierwszej kolejności pokrój w kostkę boczek parzony i umieść go na patelni po mięsie. Gdy wytopisz już z boczku tłuszcz dodaj posiekaną cebulę. Po pięciu minutach podsmażania dodaj też pokrojony w kostkę boczek surowy wędzony. Podsmażaj całość dziesięć minut. 

    Porada: Możesz też użyć wyłącznie kiełbasy a najlepiej po kawałku różnych kiełbas (Kiełbas nie trzeba wcześniej podsmażać... szczególnie tych podsuszanych). Możesz też użyć wyłącznie boczku wędzonego. Całkowicie dozwolone jest też dodanie pokrojonych w kosteczkę kawałków pieczeni, które zostały Ci z poprzednich obiadów np. pieczony schab lub karkówka. 

    Podsmaż cebulę z boczkiem

     Krok 9: Dokończ bigos

    Po tym czasie całą zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się bigosem. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj go bigosu. Posiekaj też drobno minimum 50 gramów suszonych śliwek. Jeśli nie masz śliwek suszonych, to bardzo dobrze sprawdzą się też domowe powidła śliwkowe. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 

    Bigos gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny. Jeśli planujesz dodać do bigosu czerwone wino, to zrób to pierwszego lub ostatniego dnia gotowania bigosu. Szklankę dobrego czerwonego wina lub też madery wlej do bigosu zaraz po dodaniu ostatnich składników lub też na dwie godziny przed wyłączeniem bigosu w dniu w którym chcesz go podać. 

    Przynajmniej co 30 minut zaglądaj do bigosu i mieszaj go przy pomocy drewnianej łyżki, bowiem bigos lubi się przypalać. Następnego dnia ponownie podgrzewaj bigos przez przynajmniej dwie godziny. Bigos gotowy jest do jedzenia już pierwszego dnia, jednak podgrzewany drugiego lub nawet trzeciego, czy czwartego dnia robi się coraz lepszy.

    Dokończ bigos

     
    Bigos, 12


    Pod koniec gotowania bigosu można też dodać przecier pomidorowy, jednak kuchnia staropolska nie znała kiedyś takiego dodatku. Ja przecieru nie dodaję, ale jeśli macie ochotę, to możecie wzbogacić smak bigosu o kila łyżek przecieru lub koncentratu z pomidorów, czy też posiekanych świeżych pomidorów bez skórki. 

    Jeśli lubisz bardziej tłusty bigos, to śmiało.. dodaj więcej dobrej jakości smalcu wieprzowego lub też smalcu z gęsi. W razie potrzeby dodaj też do bigosu trochę soli lub też pieprzu, czy cukru. Jest jeszcze kwestia sporna, czyli szykowanie zasmażki do bigosu. Według mnie nie ma takiej potrzeby. Bogaty w składniki i długo duszony bigos będzie gęsty i zawiesisty bez zasmażki. 

    Bigos polecam podawać bardzo gorący.

     

    zrodlo: https://aniagotuje.pl/przepis/bigos

  8. @ kanapkowyszklauja Cie
  9. kawa mrozona
  10. pomaranczowy
  11. W JAKAS STRONĘ POWINIEN ISĆ SERWER AKTUALNIE CLASSIC DE_DUST2? KLASYCZNA(podstawowa rozgrywka i pluginy bez dodatkow jak niegdys na classicach) - napisz dlaczego CZY MOŻE MODERNISTYCZNA(pluginy jak spadochron,skiny,vipmenu i inne dodajace kontent i nowe rzeczy) - napisz dlaczego
  12. imo to bardziej FFA niz 4FUN ten napis classic nie pasuje bo nikomu sie juz classicow grac nie chce i wola isc na mixa. co do pluginow niektory wyl niekotre poprawic i bedzie dobrze szkoda ze community nnie pisze co by chcialo a co nie tylko ludzi ktorzy nie graja sie wypowiadaja glownie. Natomiast jestem dobrej mysli po prostu osoby niektore musza dostac natchnienia i raz dwa znow to ruszy ?
  13. to co wyzej nic nie wnosi gosciu bo tak prosperuje serwer do tej pory i coraz mniejsze zainteresowanie
  14. no i tyle kasy poszlo na nic bo te reklamy nic nie daja to lepiej to zainwestowac w programiste co przeorganizuje pluginy i wykona pomysly na nowe
  15. 1.przy 5v5 jak ktos beirze awp to ludzie wychodza na mixach pcw idealnie ale na serwie to sie nie sprawdza, byly tutaj 4 awp i byl dramat dlatego zmienili limit do 2 ale niestety 2 awp mozna brac od 5 w teamie 2. chodzi o wywalenie z vipa granatu dymnego kto chce niech na bazowej ekonomi kupuje granaty jak go stac $$ 3. to samo dotyczy vipa jesli chcesz 2 flasha to kup 2 flasha po prostu gracze maja wszystko w vipie za free i potem tym trolluja 6. Mmam gotowy plugin testowalem z @ xavjer wczoraj i dziala poprawnie i niczym sie n nie ruszni w kwesti wydjanosci z aktulanym bulletem 8. Juz za pozno na steamowanie ludzi i zarabianie na tym wiec jak chcemy utrzymac 30 srednia to steam i nonsteam musza miec podobne ulepszenia bo tak jaki sens grania ma tu nonsteam skoro z gory jest na przegranej 10. przy 30 osobach zawsze ktos obok ciebie stoi a na gali , w piachu zielonym , trupie na midzie ciagle sa mijanki modeli i zamiast dmg robic to twoj teammate robi za gabke dla ciebie a rywal ubija 2 11. admini maja plugini na wyl dmg, czarny ekran itp ale nie ma adminow na serwie a jak nie ma adminow to odpalency wkurzaja innych i potem znow ubywa ludzi 12. Nikomu nie przeszkadzaja? to zapytaj @ SARKASTYCZNY czy innych ile razy mieli bana na screeny bo zmienili nick a nikt ich nie sprawdzal tylko dostawali bany za nic i potem czekali az ktos odbanuje skutecznosc tego jest bliska zeru kazdy co widze i co dostaje te screeny wstawia je i sa czyste tak jak mowie niech kazdy wpisze przmeyslenia co sadzi i co sie da zrobic ale ty masz jakies styki przegrzane? widzisz co napsialem o serwerze? umiera zeby go ratowac bo coraz mniej przez to co zglaszam osob gra i ucieka na inne dusty? moje wyjscie i nie angazowanie sie w ten serwer z moimi ziomkami dobije go xD "Nie gram na Only dd2" nie grasz to utkaj tam i daj zaangazowanym sie wypowiadac bo wysryw nic nie wnosi w temacie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie