LIBAN
POŁOŻENIE NA KULI ZIEMSKIEJ:
FLAGA:
STOLICA:
Bejrut
JĘZYK:
Arabski
WALUTA:
funt libański (LBP)
HYMN:
OPIS:
Liban to niewielki kraj w południowo-wschodniej części Azji o ustroju republikańskim, leży u wybrzeży Morza Śródziemnego oraz ma za sąsiadów Izrael od południa i Syrię od wschodu i północy.
Większość kraju stanowią suche tereny górzyste, jedyne niziny znajdują się wzdłuż linii brzegowej.
powierzchnia kraju wynosi 10 452 km².
KLIMAT:
W Libanie panuje klimat śródziemnomorski, zaś temperatura jest przeważnie wysoka. Na wybrzeżu zimą temperatura wynosi średnio 13°C, zaś latem 28°C, natomiast w górach 6°C zimą i 22°C latem.
PODZIAŁ TERYTORIALNY:
Liban dzieli się na 6 regionów zwanych "Mohafazas", które to z kolei dzielą się na 25 dystryktów oraz stolicę.
PREZYDENT:
Od 2016 Michel Aoun
CIEKAWOSTKI:
- Najdłuższą rzeką w Libanie jest Litani, 146 km.
- Najwyższym szczytem w Libanie jest Kurnat as-Sauda (3088 m n.p.m.).
- Ponad 60% wierzących wyznaje Islam, zaś ok. 38% to chrześcijanie, 8% wyznaje prawosławie, a 1% to wyznawcy protestantyzmu.
- Ponad 20% PKB stanowi turystyka.
- Liban jest 30 razy mniejszy od Polski.
- Mimo iż językiem oficjalnym jest arabski, to bardzo łatwo porozumieć się tam można po francusku.
- Libański region Tyr znany jest z uprawy doskonałej jakości winorośli.
- W mieście Baalbek znajduje się monolit, który uznawany jest za największy ociosany blok kamienny. Nazywany jest “Kamieniem Południa” i stworzony został około I wieku n.e. Monolit waży niemal 1200 ton.
- Symbolem Libanu jest drzewo cedrowe, rosną one niemal w każdym zakątku kraju.
- Na teren Libanu nie mogą wjechać oaoby posiadające izraelską wizę.
ALKOHOL NARODOWY:
Liban jest jednym z największych producentów Araku, czyli alkoholu na bazie anyżu.
PRZYSMAKI:
Kibbeh nayi- czyli tatar z mięsa jagnięcego z kaszą bulgur, orzeszkami piniowymi, oliwą z pitą i czosnkowym sosem jogurtowym.
Falafel- smażone kotlety lub kulki z ciecierzycy z dodatkiem przypraw.
kofta- szaszłyk z mięsa mielonego baraniego lub jagnięcego. Do mięsa dodaje się cebulę, czosnek świeży imbir oraz drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec dodaje się przyprawy wedle własnego uznania.
fattoush- podsmażane na oliwie z oliwek czerstwa pokrojona pita, mieszana się ją z dowolnymi warzywami i polewa dresingiem z oliwy, soku z cytryny i sumaka.
Baklawa- przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne kształty, następnie polewając lukrem lub syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.
----------------------------------------------
-----------------------------------------------
TAŃCE NARODOWE:
Dabka- łączy taniec w kręgu z tańcem liniowym. Linia układa się od prawej do lewej, a lider dabki kieruje ją, na przemian stojąc twarzą do publiczności i innych tancerzy.
----------------------------------------------
MUZYKA
----------------------------------------------
----------------------------------------------
----------------------------------------------
----------------------------------------------
ZNANI LIBAŃCZYCY:
Mia Khalifa- aktorka porno.
Keanu Reeves- aktor filmowy
Św. Charbel- mnich i pustelnik
---------------------------------------------
Źródła:
https://pl.m.wikivoyage.org/wiki/Liban
https://poznajnieznane.pl/liban-pytania-i-odpowiedzi/
https://rafalcook.com/2021/04/15/fattoush-salatka/
http://slowniktanca.uni.lodz.pl/bliski-wschod-tradycje-i-rozwoj-tanca-wspolczesnego/