Moderator chyrlaak Napisano 11 Listopada 2024 Moderator Udostępnij Napisano 11 Listopada 2024 Po głębszej analizie wewnętrznej stawiam jednak na okłamywać. Czemu? Okłamywanie - pomimo tego, że to dość egoistycznie - wychodzi NAM na lepsze. Poza tym w pytaniu zostało jasno nakreślone, że chodzi o "znajomych" - dla mnie osobiście między "znajomym" a "przyjacielem/przyjaciółką" jest gigantyczna przepaść. Możliwość okłamywania daje kontrolę nad sytuacją - to wtedy ja decyduję co ujawnię, a co nie. Dzięki temu chronię siebie przed niepotrzebnymi emocjami, które wynikają z brutalnej prawdy. Kiedy to ja okłamuję, to daję sobie możliwość uniknięcia bycia manipulowanym, zachowując równocześnie przewagę w tych relacjach. Bycie okłamywanym może prowadzić głównie do wrażenia bezsilności i utraty zaufania do ludzi, przez co możemy zacząć się samotnie czy obco. Umiejętne kłamstwa dają większą moc w interakcjach, pozwalając na kontrolowanie tego, co się dzieje i tego, co wiedzą inni Buziaczki Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/89228-224-co-wolisz/page/2/#findComment-428833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi