Zasłużony Popularny post ilovehotmilfs:3 Napisano 9 Marca 2024 Zasłużony Popularny post Udostępnij Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) Czy wiecie, że istnieje teoria która mówi, że dinozaury mogły wyginąć z powodu braku tlenu na Ziemi? To trochę dziwne, prawda? W tej ciekawostce wyjaśnimy sobie trochę dokładniej tę teorię. Kevin Hand, to ceniony naukowiec zajmujący się badaniami planet, księżyców i innych ciał niebieskich w naszym układzie słonecznym. Choć jego główne zainteresowania skupiają się na kosmosie, tworzy także teorie dotyczące ewolucji na Ziemi. Hand sugeruje, że niedobór tlenu mógł być przyczyną zagłady dinozaurów, wspierając swoje twierdzenia kilkoma przykładami. Zwraca uwagę na fakt, że ogromne dinozaury miały bardzo małe nozdrza, które nie byłyby w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tlenu do przeżycia, tak dużemu stworzeniu. Jako przykład podaje Apatozaura, długości 24 metrów, którego nozdrza były tak małe, jak u konia. Jak takie wielkie zwierzę wdychając takie samo powietrze jak my, w dodatku takimi małymi nozdrzami, byłoby w stanie żyć i funkcjonować? Naukowiec sugeruje, że w tamtych czasach stężenie tlenu w powietrzu mogło być o wiele, wiele wyższe. Kevin na poparcie swojej teorii dotyczącej zwiększonej ilość tlenu w powietrzu, w tamtych dziejach, wskazuje to, że naukowcy znaleźli w starym bursztynie cząsteczki powietrza, które zawierają ponad 50 procent więcej tlenu niż obecne powietrze. Dalsze badania bursztynów wykazały, że zawartość tlenu w atmosferze spadła z wysokiego poziomu 35 procent do najniższego poziomu 28 procent w stosunkowo krótkim okresie od 300 000 do 500 000 lat. Czy w takim razie, za czasów dinozaurów, stężenie tlenu stopniowo malało? Aby udowodnić, że wyższe stężenie tlenu działa cuda, Kevin podaje przykład Jessiki McClure Morales, która w wieku 18 miesięcy wpadła do studni na podwórku swojej ciotki w Teksasie. Ratownicy przez 56 godzin pracowali nad wyciągnięciem dziewczynki ze studni. Kiedy w końcu się udało, noga dziewczynki była w tak złym stanie, że lekarze obawiali się, że muszą dokonać jej amputacji. Jednak przed tym, zdecydowali się umieścić dziewczynkę w komorze hiperbarycznej. Terapia hiperbaryczna sprawiła, że początkowo obumarła, czarna noga dziewczynki odzyskała krążenie i znów miała różowy kolor. Finalnie lekarze musieli jej amputować tylko jeden palec u nogi. Tą historią Hand chciał potwierdzić to, że wyższe stężenie tlenu działa tak bardzo efektywnie na organizm, że w przypadku dinozaurów, nie musiałyby one mieć dużych nozdrzy aby efektywnie dotleniać organizm. Jednak czy oznacza to, że dinozaury mogły wyginąć kiedy w atmosferze zaczynało spadać stężenie tlenu? Teoria Kevina sugeruje, że zmiany w składzie atmosfery, zwłaszcza związane z obniżonym stężeniem tlenu, mogą być potencjalnym czynnikiem wpływającym na wyginięcie dinozaurów. Może faktycznie z biegiem lat stężenie tlenu w powietrzu zaczęło tak maleć, że dinozaury nie były w stanie przeżyć? Oczywiście ta ciekawostka nie jest poparta żadnymi badaniami, ale dajcie znać co sądzicie o tej teorii. zrodla: 5 minutowy wyklad kevina handa na lekcji biologii xd @ cutekiniamoj grafik <33 Edytowane 9 Marca 2024 przez ilovehotmilfs:3 10 1 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/86699-ciekawostka-brak-tlenu-m%C3%B3g%C5%82-zabi%C4%87-dinozaury/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuzaa Napisano 9 Marca 2024 Udostępnij Napisano 9 Marca 2024 Ciekawstka super, kocham tą estetykę prac. @ cutekinianie myślałaś o byciu grafikiem u nas? Albo chociaż grfikiem dla nas redaktorów? 2 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/86699-ciekawostka-brak-tlenu-m%C3%B3g%C5%82-zabi%C4%87-dinozaury/#findComment-415114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedny homiczek Napisano 9 Marca 2024 Udostępnij Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) super ciekawostka jestem pod wrazeniem szkoda mi tych dinusiuw ale dobrze ze chociaz homiczki nie wyginely bo bym nie istaniala a tak to jestem biednym homiczkiem uwu tlen to zycie nie zasmiecaj planety plz @ Zuzaaoo dziekuje Ci bardzo jestem twarza wizerunkowa @ ilovehotmilfs:3mojej pipi i mam z nia podpisana umowe o dwie kolby wiec sama rozumiesz.................... nie moge Edytowane 9 Marca 2024 przez cutekinia 1 1 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/86699-ciekawostka-brak-tlenu-m%C3%B3g%C5%82-zabi%C4%87-dinozaury/#findComment-415118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serrrnik Napisano 9 Marca 2024 Udostępnij Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) sama jestes Apatozaur, co to za przyklad jakiegos random dinozaura, nikt ich nie lubi. Jak pytasz kogos jaki jest twuj ulubiony dinozaur to nikt ci nie odpowie ze jakis Apatozaur ogólnie fajna ciekawostka. Wymienilas slowa kon wiec masz plusa gratuluje aha i test przyjazni jak mi nie powiesz jami jest muj uluniony dinozaur to masz bana pzdr @ ilovehotmilfs:3ty niepowazna jestes chyba ten jest muj ulubiony przegrywie Edytowane 9 Marca 2024 przez serrrnik odpowiedz Przez ilovehotmilfs:3, 9 Marca 2024 terizinozaur Edytowane 9 Marca 2024 1 Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/86699-ciekawostka-brak-tlenu-m%C3%B3g%C5%82-zabi%C4%87-dinozaury/#findComment-415120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi