Skocz do zawartości

Zablokowane Gotuj z Marcelem #1 "Spaghetti aglio olio e peperoncino, prezzemolo"


DANIA  

3 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Co chcecie zobaczyć kolejne?

    • Spaghetti Bolognese
    • Coś innego, dajcie znać na dole co takiego.
      0


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień doberek, wpadłem na pomysł prowadzenia serii z moich "kuchennych rewolucji". Jestem fanatykiem włoskiej kuchni, także będzie to tematem przewodnim moich przepisów. 
Nie będą to typowo ściągnięte z neta przepisy i wklejone od A do Z. Będę dawał wam wskazówki i porady, dzięki którym podkręcicie smak swoich dań. 
Na pierwszy ogień wybrałem coś prostego i klasycznego z małym dodatkiem, którym jest pietruszka, danie te włosi lubią zjeść przed długa i upojną nocą.

 

"Spaghetti aglio olio e peperoncino, prezzemolo" 

 

Czyli dosłownie tłumacząc spaghetti z oliwą, czosnkiem, papryczką chili oraz natką pietruszki.

Składniki: (Na 1 porcję)

- Ząbki czosnku (3 będzie okej, ale 5 też można wrzucić, zależy od upodobań smakowych);

- Nać pietruszki ( tu już bierzecie tyle ile chcecie, nie liczyłem ile tego dałem ale no jedną wiązkę jak kupicie to wystarczy na 5 porcji myślę);

- Oliwa z oliwek (parę łyżek)

- Ser włoski Grano Padano, Parmezan itp. (30g na luzie starczy z nawiązką na 1 porcję)

- Papryczka chili (1 starczy, ale nawet ostre nie jest jakoś bardzo, ale jeśli ktoś nie toleruje to nie dawajcie lepiej)

- Makaron typu spaghetti (Ja użyłem czarnego, ale to już jaki kupicie taki będzie, to ile wrzucicie zależy jak głodni jesteście, ale takie 100g to już porządna porcja)

- Przyprawy we własnym zakresie (Ja użyłem pieprzu, soli, oregano)

 

Przygotowanie (10 minut):

1. Wstawiamy wodę na makaron i dodajemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę oliwy. Jak woda się zagotuje to wrzucamy makaron. NIE ŁAMIEMY tylko mieszamy jak lekko zmięknie.

2. W tym czasie kroimy papryczkę, obieramy czosnek, kroimy nać pietruszki w połowie mniej więcej i tą dolną część (łodygi) wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni oraz dodajemy do tego ten czosnek w całości. Smażymy przez chwilkę, aż czosnek się zarumieni mniej więcej i wydobędzie walory zapachowe, po tym czasie czosnek bierzemy na deskę, a natkę wyrzucamy

3. Na tą oliwę nasiąkniętą niesamowitym smakiem dodajemy drobno pokrojoną górną część natki, pokrojoną papryczkę oraz czosnek, który w międzyczasie włożyliśmy do wyciskarki do czosnku. Gdy zaczyna skwierczeć, a czosnek przypalać dodajemy małą chochlę gotującej się wody z makaronu, aby niczego nie spalić. 

4. Gdy pasta jest al dente wyciągamy ją i dodajemy na patelnie prosto z garnka dolewając przy okazji troszkę jeszcze wywaru z garnka.

5. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do stanu, gdy woda już lekko odparuje, ale nie do końca. Po krótkim dość czasie, myślę 2-3 minutki wyłączamy palnik i zostawiamy na 30 sekund. Po tym czasie dodajemy starty ser i wszystko ładnie mieszamy. Podajemy na talerz i prawie gotowe.

6. Na górę wedle preferencji dodajemy to co byśmy tam chcieli. Ja dodałem starty ser, trochę natki, pieprzu, soli i oregano.

 

PREZENTACJA DANIA

386853772_1776648729464194_1011188684871621530_n.jpg

 

Pozdrawiam i życzę smacznej kawusi, właśnie idę własną robić :D 

Jeśli ktoś ma pytanka co do dania to pisać, odpowiem. Na górze wrzucam ankietę co kolejne przygotować, kiedy się pojawi nowy temat? Dopiero jak będę miał czas, zależy od odzewu też ;) 

xsygna.gif.66ebbf00f9e26ca055baabe2ac67c1c2.gif.0e8a58ac9c163a6380034d5317c162b2.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć nie przepadam za spaghetti jakoś szczególnie, to jedyne, które przeważnie jadam to alla bolognese, czyli z mięskiem wołowym.

Zajawę na makaron mi zrobiłeś, muszę kupić :kekw:

SAMCRO.gif

𝕹𝖔 𝖕𝖆𝖎𝖓, 𝖓𝖔 𝖌𝖆𝖎𝖓.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • flusha33 zablokował ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie