Skocz do zawartości
Forum
Regulamin

Zasady i wytyczne obowiązujące wszystkich użytkowników

Administracja

Poznaj zespół moderatorów i administratorów dbających o społeczność

Ranking Użytkowników

Zestawienie najbardziej aktywnych członków naszej społeczności

Serwery
Bany CS2

System banów na serwerach Counter-Strike 2

Bany CS 1.6

System banów na serwerach Counter-Strike 1.6

Sklep CS2

Dostęp do usług premium i przywilejów na serwerach CS2

Sklep CS 1.6

Oferta usług VIP/SVIP dla graczy Counter-Strike 1.6

Odwołaj się od bana

Oficjalna procedura odwoławcza dla zablokowanych graczy

Społeczność
Wydarzenia

Kalendarz turniejów, konkursów i integracyjnych spotkań graczy

Discord

Dołącz do naszej społeczności na discordzie

Aktualności

Bieżące informacje dotyczące serwerów i środowiska CS

Pomoc

Przewodniki, poradniki i wsparcie dla wszystkich użytkowników

Nowy szablon forum
csowicze.pl

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

Czytaj więcej

Największy spamer czatbox'a! Weź udział kolejnej edycji konkursu!

Wraz ze startem nowej odsłony forum ruszamy z kolejną edycją konkursu spamer czatbox'a! Do wygrania fajne nagrody w tym $$$$

Czytaj więcej

Csowicze – Odświeżona Odsłona | Parę Ważnych Informacji

Wracamy po krótkiej przerwie... Przeczytaj ogłoszenie by być na bieżąco!

Czytaj więcej

Nasze serwery

• Counter-Strike 1.6 Counter-Strike 1.6
    • Nowy ONLY DD2 - PRACE
    • 51.77.39.131:27016
    • 0 / 32 graczy
    • mapa:

cs_militia

• Właściciel:

• Właściciele
        • Mapa cs_militia
        • Protokół source
        • Procentowe wypełnienie 0%
        • Najwięcej graczy 1
  • Counter-Strike 2 Counter-Strike 2
    • Nowy Only Mirage
    • mirage.csowicze.pl
    • 2 / 20 graczy
    • mapa:

de_mirage

• Właściciel:

• Minecraft Minecraft
    • MC - Survival - (1.21.4/5)
    • mc.csowicze.pl
    • 0 / 30 graczy
    • mapa:

world

• Właściciel:

• Właściciele
        • Mapa world
        • Protokół gamespy3
        • Procentowe wypełnienie 0%
        • Najwięcej graczy 3
  • Teamspeak 3 Teamspeak 3
    • Nowy TS3 - Csowicze
    • ts3.csowicze.pl
    • 3 / 32 graczy
    • Właściciel:

• Właściciele
        • Protokół teamspeak3
        • Procentowe wypełnienie 9%
        • Najwięcej graczy 3
  • Discord Discord
    • DC CSowicze
    • Kliknij przycisk Połącz
    • 30 / 30 graczy
    • Właściciel:

• 9 Wszystkich serwerów
  • 57 / 264 Wszystkich graczy
  • 22% Zapełnienie serwerów

Zablokowane [Artykuł] Depresja - choroba nierozumiana przez wielu ludzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

depresja.png

Depresja to choroba, której większość ludzi nie rozumie. Można powiedzieć, że najwięcej o tej chorobie wiedzą osoby, które na nią chorowały lub nadal chorują. Ciężko jest się jej pozbyć z naszego życia, niezbędna jest pomoc psychologa/psychiatry. Nieleczona depresja powoduje coraz większe, a nawet całkowite wyniszczenie psychiki. Osoby na tą chorobę zamykają się w sobie, często przepłakują noce, ciężko im jest odnaleźć się w towarzystwie innych. W większości przypadkach jest tak, że nawet właśni rodzice nie potrafią nam pomóc, nie widzą w niczym problemu. Jednak jeśli osoba chcę wyznać to co czuje we środku siebie, zbierze się na to, by to zrobić często może usłyszeć słowa takie jak: ,,Ty nie wiesz co to znaczy mieć problemy", ,,Przecież masz wszystko czego potrzebujesz". Trudność takim osobom sprawia im nawet wstanie z łóżka, codzienne obowiązki. Trudne jest życie z tą chorobą, dlatego duża ilość osób zakańcza swoje życie samobójstwem... Depresja to temat, który trzeba poruszać!

Objawy depresji:

- wahania nastroju

- nieśmiałość

- niska samoocena

- zaburzenia snu

- trudności z koncentracją, zapamiętywaniem

- zmiana apetytu

- myśli samobójcze

- zmęczenie

- utrata zainteresowań

- i wiele innych...

Przykładowe przyczyny depresji

- utrata bliskiej osoby

- wyzwiska ze strony rówieśników

- poród (często kobiety po porodzie mają stany depresyjne) 

-  menopauza

- choroby, np. cukrzyca

Typy depresji

- Depresja endogenna - jej przyczyną jest zaburzone funkcjonowanie układu nerwowego. Powody jej to niski poziom neuroprzekaźników odpowiadających za dobre samopoczucie i witalność organizmu: serotoniny, noradrenaliny i dopaminy.  

- Depresja agitowana (lękowa) - objawami jej są: niepokój psychoruchowy, lęk, drażliwość i wybuchowość.

- Depresja reaktywna - jej przyczynami mogą być, np. : strata kogoś bliskiego, problemy w pracy, nieszczęśliwa miłość.

- Dystymia (depresja nerwicowa) - utrzymujący się stale obniżony nastrój.

- Depresja poporodowa - to jak sama nazwa mówi: depresja matki po porodzie. 

- Depresja sezonowa - pojawia się przy zmianach jesienno-zimowych. 

- Choroba afektywna dwubiegunowa - występuje naprzemiennie silny spadek nastroju i manii, przerywanymi okresami remisji.

- Osłupienie depresyjne - chory nie podejmuje żadnej aktywności, pozostaje nieruchomo w jednej pozycji i nie kontaktuje z otoczeniem. Musi być leczony szpitalnie.

Depresja na świecie

depresja-na-swiecie-infografika1.png

depresja-na-swiecie-infografika2 (1).png

depresja-na-swiecie-infografika3.png

W tym roku popełniono już 301.335 samobójstw. 

STOP DEPRESJI

ATZ_og_image.png

Film, który warto obejrzeć

Depresje idealnie w swoim filmie przestawił Reżyser życia na YouTube. Ja obejrzałam już ten film nie raz, teraz czas na to, żebyś i ty go obejrzał/a.

Cytaty 

- ,,Przejściowe pory roku nie są dla mnie najlepsze. Dla nikogo takiego jak ja. Obłęd lubi wracać jesienią lub przedwiośniem. Lubi niż, mgłę, ołowiane zachmurzone niebo. Budzisz się rano i masz do dyspozycji albo nieokreślony lęk, albo smutek. A czasami jedno i drugie. Chciałbym obudzić się pogodnym i uśmiechniętym lub przynajmniej obojętnym, ale jedyne, na co mogę liczyć, to wybór między trwogą a rozpaczą oraz nadzieja, że nie zwariuję do reszty." ~ Jarosław Grzędowicz, Popiół i kurz. Opowieść ze Świata Pomiędzy

- ,,Bolesne wspomnienia same przychodzą i pociągają za sobą cały sznur moich chorych myśli. Czuję, że jestem całkowicie sama, odepchnięta, niezrozumiana. Cały świat przeciw mnie jednej. Jestem do niczego." ~ Kaja Platowska, Po prostu mnie przytul

- ,,Poczołgałam się z powrotem do łóżka i naciągnęłam prześcieradło na głowę. Ponieważ jednak przepuszczało światło, wtuliłam twarz w poduszkę, żeby stworzyć złudzenie, że jest noc. Zastanawiałam się nad tym, czy nie należałoby może wstać, ale nie mogłam znaleźć żadnego powodu. Nic na mnie nie czekało." ~ Sylvia Plath, Szklany klosz

- ,,Pragnienie zanegowania depresji własnej i cudzej jest w naszym społeczeństwie tak silne, że wielu
ludzi uzna, że masz problem dopiero w chwili, gdy fruniesz z okna dziesiątego piętra." ~ Elizabeth Wurtzel, Kraina prozaca

Zakończenie

Na sam koniec jeszcze chcę umieścić jeden z utworów, który był ze mną przez noce, które przepłakiwałam i na pewno będzie towarzyszył mi przez całe moje życie. Napotkałam go przypadkowo na YouTube i za każdym razem wywołuje we mnie te same emocje. Wystarczy się wsłuchać w tą piękną muzykę, każdy może mieć jej własną interpretację. Utwór ten wykonywany jest przez południowokoreańskiego pianistę. 

Jeśli wy macie jakieś swoje historie związane z tematem artykułu to spróbujcie otworzyć się w komentarzu, a nawet w prywatnej wiadomości. Z chęcią poczytam coś od Was. Buziaki :* 

źródła: klik klik klik klik klik

• Klusia zablokował ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie