Gość Mrs.Fuksiara Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Halloween to zwyczaj, który w wielu krajach jest obchodzony 31 października każdego roku. Głównie amerykanie są zachwyceni tym 'świętem' i czerpią z niego wielką radość. Halloween najbardziej obchodzony jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Głównym symbolem tego święta jest podświetlana od środka dynia z uśmiechem, bądź zębami. Inne motywy to duchy, czarownice, trupy, głównie wszystko, co związane jest z mrocznymi rzeczami. 'Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. Celtowie wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Duchy przodków czczono i zapraszano do domów, złe duchy zaś odstraszano. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Ważnym elementem obchodów Samhain było również palenie ognisk.' 31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Młodzież i dzieci prócz hucznych imprez, organizują również różne zabawy takie jak: - Scary farm - Na dużej przestrzeni tworzone są specjalne scenerie, wyglądające jak z planu filmów grozy. - Cukierek albo psikus - Bardzo popularna zabawa, w której chodzi się po domach z pojemnikami na cukierki i zbiera cukierki od mieszkańców, jeżeli ktoś nie chce dać cukierka to przeważnie obrzucany jest jajkami (jego dom). - Apple bobbing - W tej zabawie należy bez użycia rąk ugryźć, bądź wyłowić jedno z jabłek pływających w wodzie. Są również inne superowe zabawy, aczkolwiek to jedne z najbardziej popularnych. Święto w Polsce pojawiło się już w latach 90. W naszym kraju Halloween nie jest aż tak popularnym świętem, aczkolwiek gdzieniegdzie obchodzonym. /zródła: wikipedia, strony angielskie z halloween Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57071-halloween-kr%C3%B3tkie-informacj%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M4A1. Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Kurczę niby temat o Halloween jest wszystkim znany, a ja wiedziałam tylko o zabawie ,,cukierek albo psikus”. O dwóch pozostałych nie miałam zielonego pojęcia. Ciekawe, ciekawe Ja jednak Halloween nie obchodzę. Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57071-halloween-kr%C3%B3tkie-informacj%C4%99/#findComment-273462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FightereK Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Za dzieciaka jeszcze coś się obchodziło, teraż już od dawna to nie Jedynie w internecie coś Odnośnik do komentarza https://csowicze.pl/topic/57071-halloween-kr%C3%B3tkie-informacj%C4%99/#findComment-273481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi