Skocz do zawartości

Recenzja serialu "Dojrzewanie"

Impossible.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator

dojrzewanie.png

Mini serial - DOJRZEWANIE

Reżyseria i scenariusz: Jack Torne i Stephen Graham (scenariusz) oraz Philip Barantini (reżyseria)
Rok wydania: 2025
Gatunek: Serial dramatyczny, kryminalny 

Kategoria: Osobisty, wzruszający
Ilość odcinków: 4

Kategoria wiekowa: 16+
Produkcja: Wielka Brytania

Opis i Fabuła

Serial opowiada o losach 13 letniego Jamiego, któremu zostały postawione zarzuty dotyczące brutalnego zabicia kilka lat starszej od niego koleżanki. Akcja rozpoczyna się po tragicznym incydencie, jako widzowie stopniowo odkrywamy, co wydarzyło się tamtego wieczoru. Dostajemy tutaj różne perspektywy – policjantów prowadzących śledztwo, psycholożki analizującej psychikę Jamiego oraz rodziny chłopca, która nie potrafi odnaleźć się w tej całej sytuacji. Produkcja porusza kwestie dorastania, ale w nietypowy sposób, daleki od problemów przeciętnych nastolatków. Główny bohater balansuje między zagubionym i przestraszonym chłopcem, a mordercą, który zabił z zimną krwią. Nastolatek nie do końca zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji przez to wciela się w różne odsłony samego siebie. Serial nie tylko pokazuje przebieg śledztwa i czynności z tym związanych, ale głęboko wnika w psychologie bohaterów, każdy z odcinków nadaje osobnego charakteru dla sprawy i składnia do refleksji widza. 

źródła: 1 | 2 | 3 | 4

Zwiastun

lineart.png.870f0c2f79c38159b809a3062ac98660 kopia.png

Pytanie do czytelników:

• Jak myślisz, czy każdy zasługuje na drugą szansę, niezależnie od tego, co zrobił?

(uzasadnij swoją odpowiedź)

Pytania odnośnie fabuły(dla tych, którzy już obejrzeli):

• Według Ciebie Jamie jest ofiarą, sprawcą, czy może jednym i drugim jednocześnie?
  • Czy Twoja opinia o Jamim zmieniała się w trakcie oglądania? W którym momencie najbardziej?
  • Która postać wzbudziła w Tobie największe emocje i dlaczego?

> Zachęcam do przyłączenia się do dyskusji odpowiadając na pytania wyżej. Każdej osobie, która wyrazi swoje zdanie przyznam 5 punktów reputacji.

lineart.png.870f0c2f79c38159b809a3062ac98660 kopia.png    

impoooo.png

https://csowicze.pl/topic/100475-recenzja-serialu-dojrzewanie/

• Junior Admin

Ogólnie @ Impossible. jeśli obejrzałaś go do końca możesz dać znać czy on w końcu zabił ją czy nie xD, ja zacząłem oglądać ten serial ale skończyłem na 2 odcinku, czemu? nie wiem, raczej z powodu braku czasu albo dlatego, że jakoś znudził mnie on. 

Moim zdaniem nie każdy zasługuje na drugą szansę. 

Odpowiadając na pytania, chociaż nie skończyłem serialu, moja opinia o Jami'e zmieniła się po tym gdy policjanci pokazali nagranie z monitoringu na którym było widać, że to on, wcześniej wierzyłem w jego niewinność, ba nawet współczułem. 

image.gif

https://csowicze.pl/topic/100475-recenzja-serialu-dojrzewanie/#findComment-433118