Składniki:
1kg kapusty świeżej
1kg kapusty kiszonej
0,5kg boczku
0,5k łopatki wieprzowe
0,5kg kiełbasy śląskiej / toruńskiej
0,2kg kiełbasy jałowcowej
0,3kg suszonych grzybów
4 sztuk suszonej śliwki
ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, kminek
2cebule
1słoiczek koncentru pomidorowego
400ml bulionu warzywnego
1. Mięso pokroić w kostkę, pokroić cebule i na oleju zeszklić cebule. Do garnka dodać mięso
2. Wlać 2 szklanki gorącego bulionu i zagotować. Dodać grzyby, przykryć i gotować 40-50min
3.Dodać liść laurowy, majeranek, kminek, ziele angielskie. Posiekać drobno sliwke i dodać do garnka
4. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę oraz świeżą kapuste. Przykryć i gotować ok. 20 min.
5. Pokroić kiełubase, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Dodać do kapusty i gotować przez ok. 30min. Dodać koncentrat pomidorowy.
6. Jeżeli okaże się, że kapusta jest jeszcze twarda to gotować do momentu aż będzie miękka. Dla smaku można dodać jeszcze kostkę masła.
Pozdro