Skocz do zawartości
MISS & MISTER | WIOSNA 2024 ♥ ×

Zablokowane Słodycze- dobre czy złe?


drenn

Rekomendowane odpowiedzi

Zbiórka słodyczy i przekąsek dla mundurowych na granicy

 

SŁODKOŚCI UWIELBIA MNÓSTWO LUDZI NA CAŁYM ŚWIECIE, CZEKOLADA, CUKIERKI, BATONY... MMM

MOŻE WIĘC KILKA SZYBKICH CIEKAWOSTEK O SŁODYCZACH?

 

1. Starożytni Aztekowie znali już od dawna czekoladę. Tylko że oni używali nie jako pożywienia, lecz jako waluty.

 

2. Ludzie kochają czekoladę, jednak trzeba uważać by domowe pupile jej nie zjadły. Chodzi tu o psy dla których jest ona trująca, a konkretnie chodzi o jeden jej składnik teobrominę. Wystarczy 50g czekolady mlecznej by zabić małego psa np. Yorka. Co więcej czekolady ciemne są jeszcze bardziej trujące, ponieważ dawka teobrominy w ich składzie potrafi być kilkukrotnie wyższa.

 

3. Nazwa "landrynki" pochodzi z Petersburga, konkretnie od nazwiska twórcy tych łakoci- Fiodora Matwiejewicza Łandrina, który swoją fabrykę założył w roku 1848.

 

4. Pierwsze słodycze powstały w starożytnym Egipcie i była to mieszanka daktyli z miodem.

 

5. Tyle się mówi o niezdrowych słodyczach, jednak wiele z nich ma bardzo pozytywne właściwości. Marcepan ma duże ilości witaminy B12, kakao zawarte w czekoladzie obfituje w wapń, żelazo, magnez, witaminy A i E, jak również we fluor i miedź.

 

6. Wiedzieliście, że w reklamach lodów wcale nie ma lodów? Zamiast nich używa się puree ziemniaczanego, które się nie roztopi przy blasku rozgrzanych reflektorów.

 

7. To jaki smak słodkości kto lubi okazuje się nie być przypadkowe. Według badań psychologów romantycy najbardziej lubią nadzienie truskawkowe, skromni ludzie lubią orzechowe, a odważni i przywódczy kochają smak wiśniowy.

 

8. Ciekawe walory smakowe cukierków posiadają Japończycy, którzy produkują cukierki ze stworzeń morskich np. ośmiornic czy też lody o smaku mięsa.

 

9. Najdziwniejszy smak słodyczy należy jednak do Finów, którzy tworzą cukierki o smaku... ropy naftowej.

 

10. Czy zajadanie się czekoladą na poprawę humoru to dobry pomysł? Zdecydowanie! Już dawno udowodniono iż czekolada zawiera fenylotylaminę, której spożycie przyspiesza produkcję w naszym organizmie endorfin, czyli tzw. hormonu szczęścia. Najlepsza jest czekolada gorzka, która poprawia też koncentrację.

 

11. Ze słodyczami trzeba jednak uważać, gdyż te zawierające cukier są silnie uzależniające, nawet bardziej niż kokaina czy heroina. Spożycie cukru powoduje wzrost dopaminy dzięki której odczuwamy przyjemność. Jednak jej poziom szybko spada, a ponowne jego przywrócenie będzie wymagało większej ilości cukru niż poprzednio.

 

12. W roku 2007 przeprowadzono eksperyment na szczurach, 94% z nich wybierało wodę z cukrem, a tylko 6% wodę z kokainą. Zwierzęta wolały wodę słodką nawet gdy po jej spożyciu były rażone prądem.

 

13. Zbyt częste jedzenie słodyczy może powodować przyspieszony rozwój próchnicy, osłabienie kości oraz układu nerwowego.

 

 

Zerżnięte z: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-12-ciekawych-faktow-o-slodyczach,nId,2798261

http://www.foodandpeople.pl/10-faktow-o-cukierkach_qtyr.a

https://euphire.pl/artykul/dlaczego-tak-bardzo-kochamy-slodycze/

Darmowy hosting zdjęć i obrazków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie