Skocz do zawartości

Zablokowane Wegetariańska pizza


Gość M4A1.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie! 

Na prośbę mojego ukochanego psiapsi @ Mr.DeLewstawiam dziś przepis na zdrową pizzę wegetariańską! Oczywiście ze składnikami możecie kombinować na milion sposobów, np. możecie zrobić mięsną wersję z kurczakiem, bekonem czy z czym sobie jeszcze zamarzycie. Ja zdecydowałam się na wersję bezmięsną, nie miałam ochoty na kurczaka,  jestem semiwegetarianką, więc inne mięsiwo nie wchodziło w grę, a żeby dostarczyć trochę protein po treningu to kuraka zamieniłam na świeżego łososia, który  w towarzystwie sera feta i  szpinaku komponował się wyśmienicie i zaspokoił moje kubki smakowe. 

Składniki (na pizzę 28cm): 

Ciasto:

  • 80g mąki orkiszowej/pełnoziarnistej/pszennej  (ja zawsze robię z mąki orkiszowej, ponieważ zawiera dużo błonnika przez co jest bardziej syta oraz witaminy B, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie jak i pozytywne funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto mąka orkiszowa działa na nasz organizm jak naturalny antybiotyk, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zmianom nowotworowym.)
  • 10g (jedna stołowa łyżka) oliwy z oliwek/oleju rzepakowego (polecam oliwę z oliwek o smaku czosnkowym)
  • 3g (pół łyżeczki) drożdży w proszku lub 10g (łyżeczka) świeżych drożdży
  • 50 ml letniej wody

Sos:

  • 60g sosu pomidorowego z Ricottą (dostępny w biedronce) lub 60g pomidorów z puszki
  • ulubione przyprawy (ja postawiłam na bazylię, oregano i czosnek)

Dodatki:

  • 100g wędzonego łososia
  • 40g sera feta
  • 150g mrożonego szpinaku 
  • 30g kukurydzy konserwowej

 

Wykonanie:

Wykonanie naszej pizzy zaczynamy od ciasta, ponieważ musi ono postać w ciepłym miejscu, pod przykryciem co najmniej 30 min. 

1) Przesypujemy mąkę do miski, dodajemy oliwę i sól oraz letnią wodę. Zagniatamy ciasto, jeżeli okaże się zbyt suche i nie powstanie z niego jednolita masa to dodajemy troszkę wody. Po paru minutach wszystkie składniki powinny połączyć się w jedną całość. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce np. na grzejnik i przykrywamy je jakąś szmatą. 

2) Gdy nasze ciasto na pizzkę spokojnie rośnie w tym czasie możemy przygotować nasz szpinak: wrzucamy szpinak na patelnię z olejem i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy troszkę się rozmrozi dodajemy ser fetę i całość mieszamy, aż do połączenia się składników.

3)  Jeżeli minęło 30 minut bierzemy nasze ciasto w ręce i zaczynamy miętosić tak, aby powstał nam cienki, okrągły placek, który powinien zmieścić się na naszej formie/blaszce (wcześniej musimy posmarować ją olejem, aby nasze ciasto nie przywarło).

4) Na rozgniecione wcześniej ciasto rozprowadzamy sos pomidorowy, a następnie kładziemy wszystkie pozostałe składniki.

5) Pizzę pieczemy w 180-220 stopniach (zależy od piekarnika) ok 15 min. 
80CA3C95-4CB5-48BF-A26E-3826D2EDE799.jpeg.3e958fc232c19bd563b51ff26075d119.jpegAAC33E16-7D81-4235-B4ED-4F4D1755A04E.jpeg.ea5eb18957df387d6a3a6e4321d14e67.jpeg

Czekam na zdjęcia waszych pizz! :D

bon appétit <3

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
  • zablokował ten temat
  • Gość odblokował ten temat
  • 7 miesięcy później...
  • Cry zablokował ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie