drenn 3816 Napisano 28 Listopada 2016 Zasłużony Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 SKŁADNIKI: - 500 ml zakwasu - Bulion (2 litry) - Surowa kiełbasa - Chrzan - Śmietana 30% - majeranek - Sól oraz pieprz - Czosnek Przygotowanie: 1) Zaczynamy od pogrzania bulionu. 2) Do gorącego bulionu dodaję białą kiełbasę w całości (lub pokrojoną) i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat. 3) Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku. 4) Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej. W trakcie dodawania do zupy można go mocno rozcierać w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów. 5) Zupę gotujemy w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Niestety moja kiełbasa utonęła i wylądowała na dnie, ale i tak była pyszna :) W moim żurku jest też marchewka, ponieważ narzeczona wie że bardzo ją lubię do zupy :) Do tego jeszcze kromka dobrego chleba lub bułka domowej roboty i macie pyszny obiad.Można też go podać z ziemniakami w postaci puree. Do miski najpierw lądują ziemniaki, które potem są zalewane żurkiem. SMACZNEGO! ShadoOw , Nati. ;3 , Krime.^ i 2 innych dodali reakcje 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krime.^ 70 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Coraz bardziej mi się ten dział podoba :D Jak na weekendzie nie mam opcji na obiad to zaczynam tu zaglądać xD Najlepiej dodawajcie w miarę proste przepisy i tak w przygotowaniu do max 1h, będę wdzięczny :) Oczywiście "+" leci, już wiem co będę żarł w sobotę, Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadoOw 1124 Napisano 28 Listopada 2016 Sponsor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Żurek, tradycja na Polskich stołach, plus :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS7. 84 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dokładnie taki sam jak babcia robi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inoue. 825 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Nigdy nie lubiłam żurku, bo uważam, że jest dla mnie za tłusty. Jeżeli chodzi o twój przepis, to moja teściowa zrobiła podobny kiedyś :P Plusik za wykonanie <3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJay KaRol 85 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Żurek zawsze na polskim stole, najbardziej popularny + :P Pomogłem? Daj + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JokeR?! 72 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Taki prosty przepis, a ile radości i wspomnień <3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drenn 3816 Napisano 30 Listopada 2016 Autor Zasłużony Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Wiadomość wygenerowana automatycznie Powód: Cl Jeżeli się z tym nie zgadzasz raportuj ten post a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie. Z pozdrowieniami. Administracja CSowicze.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi